Românii au început să facă rezervări pentru vaccinul antigripal
A fost nevoie de o pandemie ca să luăm în serios recomandările medicilor de a ne vaccina antigripal. Mâine va începe livrarea primei tranşe din totalul de trei milioane de doze destinate categoriilor de risc, iar la final de lună începe campania de imunizare. Şi deja se fac rezervări. Medicii spun că virusul gripal va ajunge mai târziu în ţara noastră, datorită măsurilor de protecţie luate împotriva coronavirusului, astfel că şi vaccinarea trebuie făcută spre final de toamnă.
- România ar urma să beneficieze de trei milioane de doze de vaccin antigripal în sezonul de iarnă 2020-2021.
În vreme de pandemie, românii aşteaptă vaccinul antigripal ca pâinea caldă. Dacă în ultimii ani, România avea cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa, acum criza sanitară schimbă obiceiul.
Cabinetele au început să primească telefoane pentru rezervare de vaccin. Sunt mult mai multe cereri decât în anii trecuţi, spun medicii de familie. Printre solicitanţi, oameni care nu s-au vaccinat antigripal niciodată până acum.
Sandra Alexiu, medic de familie: Să ştiţi că apreciez pentru că de două-trei ori mai mulţi pacienţi ne-au întrebat deja la cabinet dacă a apărut vaccinul, cum se face. Am eliberat până acum, după calculele mele, mai mult de 30 de reţete pentru pacienţi care aşteaptă vaccinul.
În România, în fiecare sezon rece se vaccinează antigripal aproximativ 8% din populaţie. Un număr scăzut faţă de restul Europei. Specialiştii din Sănătate atrag atenţia şi spun că vaccinarea devine eficientă, iar populaţia capătă imunitate colectivă doar în momentul în care procentul de vaccinare depăşeşte 70%.
Medicii spun că veştile sunt bune totuşi. Se aşteaptă ca virusul gripal să nu fie foarte agresiv în acest sezon, datorită măsurilor de protecţie şi distanţare aplicate. Circulaţia fiind redusă, n-a apucat să sufere mutaţii. În emisfera sudică, gripa sezonieră a avut un nivel redus. Ce-i drept, acolo şi procentul de vaccinare este mult mai mare.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Asta nu înseamnă că sezonul gripal nu va mai veni anul acesta, dar faptul că până în luna septembrie circulaţia este aşa de redusă face să existe posibilitatea unui sezon gripal care apare mai târziu.
Astfel, şi vaccinarea este recomandată mai târziu. Mâine vor ajunge primele 330 de mii de doze care vor fi distribuite Direcţiilor de Sănătate Publică. Până la sfârşitul lunii ar urma să ajungă şi restul vaccinurilor. Tot atunci ar urma să înceapă şi campanie de vaccinare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰