România nu are încă un plan pentru ieșirea din criză
Nesiguranţă şi lipsă de perspective. Sunt sentimentele care ne încearcă în aceste vremuri. Când vom reveni la viaţa noastră obişnuită? Când se vor relaxa restricţiile? Şi cum va arată viitorul României? Sunt întrebări, momentan, fără răspuns. În vreme ce majoritatea ţărilor din Europa au planuri şi strategii clare pentru a reveni treptat la normal după pandemie, decidenţii români nu au nicio certitudine.
- Autoritățile române nu au un plan clar pentru ieșirea din criza Covid-19
- Țările din UE încep să relaxeze măsurile de izolare
KLAUS IOHANNIS, preşedintele României - După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.
Până atunci, România aşteaptă. Şi se uită cu speranţă la cifre. Cea mai nouă statistică arată că săptămâna trecută, numărul cazurilor noi confirmate cu COVID-19 a scăzut cu zece procente. Pare o veste bună, însă autorităţile nu răspund la cea mai apăsătore întrebare. Când vom ştii că a trecut vârful epidemiei?
NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii - Când vom avea o perioadă de platou, nu va mai creşte numărul de cazuri şi vom observa o scădere de la o zi la alta a numărului de cazuri noi şi a deceselor. Pentru câte zile la rând? Cel puţin o săptămână. Dacă mergem în acest mod cu creşterea de cazuri, să spunem la sfârşitul lunii aprilie (n.r. va fi vârful pandemiei în România). Dacă nu, ne gândim că putem merge şi 5, 7 mai.
Planul Institutului "Matei Balș", respins de Klaus Iohannis
Incertitudinea lasă loc scenariilor. Institutul "Matei Balș" a propus un plan care prevede izolarea pentru încă trei luni a persoanelor de peste 65 de ani sau chiar relocarea lor.
KLAUS IOHANNIS, preşedintele României - Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun!
Între timp, România rămâne printre puţinele ţări din Europa fără un plan concret pentru relaxarea restricţiilor şi repornirea economiei.
Cum ar putea arată această relaxare la noi? În primul rând pusă pe hârtie sub formă unui plan concret. Ar putea fi redeschse magazine, școli și saloane de înfrumusețare apoi zonele de recreere, cum ar fi parcurile și pădurile.
VIRGIL POPESCU, ministrul Economiei - Este o dată la care expiră această a doua lună de stare de urgenţă. Toate aceste lucruri trebuie gândite şi trebuie luate împreună cu ministrul Sănătăţii, cu secretarul de stat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Ionut Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - Mai este dată în care vom putea avea un plan de regândire a activității. Sportului ii mai trebuie cel puțin o lună. Trebuie să avem acest plan făcut încă de pe acum.
Europa începe să relaxeze măsurile de izolare
Europa a făcut deja paşi mici şi siguri spre normalitate. În Germania, magazinele mici au fost redeschise, iar peste două săptămâni, elevii se vor întoarce la şcoală.
Belgia ar putea relaxa restricţiile pe 3 mai. Însă rămâne precaută când vine vorba despre adunările mari care pot fi interzise până în august.
În Norvegia a luat sfârşit carantina, grădiniţele au fost deschise, iar săptămâna viitoare se preconizează că îşi vor relua activitatea universitatile şi saloanele de înfrumuseţare.
Iar Italia şi Spania au redeschis deja magazine, iar unii angajaţi s-au întors deja la muncă.
CORNELIA CRIŞMARU, corespondent Observator in Italia - Italia a început să ridice restricţiile încă de săptămâna trecută. Magazinele cu haine pentru copii, papetăriile şi librăriile au fost primele deschise. Lacătul ar putea fi rupt şi pentru fabrici începând cu 4 mai, când va fi reluată activitatea de producţie.
Franţa se pregăteşte de o nouă eră, aşa cum a anunţat preşedintele Emmanuel Macron
EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei - Începând cu 11 mai vom redeschide progresiv grădiniţele, şcolile, colegiile şi liceele.
În schimb, în România unde sute de mii de elevi aşteaptă o decizie în privinţa sfârşitului de an şcolar, reprezentanţii ministerului Educaţiei le răspund sec.
Cristian Tanase, purtător de cuvânt MEN - Ministerul Educației și Cercetării e în strânsă legătură cu instituțiile abilitate din România, cu comitetul pentru situații de urgență și cu ministerul Sănătății, și în funcție de recomandările acestora se vor lua măsurile necesare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰