Doi tineri români au fost admiși la una dintre cele mai importante universități din China
Alţi români au găsit un mod şi un loc neaşteptat în care să-şi urmează visurile. În China. Doi tineri liceeni sunt singurii români care au reușit să fie admişi la una dintre cele mai mari universități din lume, în Shanghai.
- Cei doi tineri români trebuie să strângă rapid 80.000 de dolari.
- Părinții tinerilor caută soluții pentru a-i ajuta.
Au învăţat singuri, pe internet, şi au fost acceptați. Însă acum au nevoie de ajutor. Costurile unui an de studiu acolo depășește suma de 70.000 de dolari.
Alex și Bertho, doi prieteni din liceu, au mers împreună către un singur vis - o universitate de top din China unde au aplicat elevi din alte 97 de țări.
S-au pregătit doar două luni pentru admitere, singuri, fără meditații sau consiliere. Doar cu ajutorul internetului.
Bertho, elev: A fost frustrant. Erau materii sau lucruri cu care nu ne-am întâlnit niciodată și pe care trebuia să le învățăm de la zero. A trebuit să căutăm pe internet, pe Youtube, și după ore găseam un răspuns pe care să-l și înțelegem
Și au reușit. Momentul în care au primit confirmarea a însemnat cea mai mare bucurie, dar și începutul unei noi provocări. Un singur an școlar îi costă, pe fiecare, peste 71 de mii de dolari.
Bertho, elev: Primul meu gând a fost cum îmi voi plăti studiile, cum voi reuși să fac rost de acei bani și mă imaginam eu în campus cu colegii sau cum o să învăț în Shanghai și o să explorez acel oraș.
Alex, elev: Şi eu și Bertho am primit burse parțiale, însă diferența de bani este foarte mare.
Mai au nevoie de aproximativ 80.000 de dolari. Un medic român din Germania a deschis o strângere de fonduri pe Facebook pentru a-i ajuta.
Iar Alex și Bertho au început să facă vloguri și să le posteze pe o platformă pentru ca oamenii să le afle povestea.
Alex, elev: Ne motivăm în fiecare zi să lucrăm din ce în ce mai mult și să reușim să facem rost de banii de care mai avem nevoie.
Pentru studii în China nu au găsit soluții de finanțare de la bănci și nici alt ajutor din partea autorităților de la noi.
Alex, elev: Acum vrem să mergem să învățăm, să ne creăm o bază și apoi să ne întoarcem și să schimbăm ceva.
Mirela Secan, mama lui Alex: Le-am și spus "ce tare ar fi să mergeți în China". Începuse deja covid-ul să ia amploare și să depășească granițele Chinei, însă nu a fost un moment la care să mă gândesc la asta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰