Antena Meniu Search
x

Români care au revoluționat medicina: VICTOR ANASTASIU, aviator, medic și psihofiziolog

Născut la Huși, în 1886, Anastasiu s-a bucurat de o carieră impresionantă: medic și psihofiziolog, membru al mai multor societăți internaționale de aeronautică (Paris și Geneva) și expert tehnic în cadrul Ligii Națiunilor (1929)

Născut la Huși, în 1886, Anastasiu s-a bucurat de o carieră impresionantă: medic și psihofiziolog, membru al mai multor societăți internaționale de aeronautică (Paris și Geneva) și expert tehnic în cadrul Ligii Națiunilor (1929)

Parcursul primului medic aviator

Studiază la Liceul Naţional din Iaşi (1897-1905) și la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Institutul Medico-Militar (1905-1911). În 1911 obţine titlul de doctor în medicină. În 1916, absolvă Şcoala de pilotaj din Bucureşti, devenind primul medic aviator român şi al doilea din lume după francezul J. Raymond.

Decorat de Regina Maria

Participă la Primul Război Mondial ca pilot, apoi ca medic şef al primului spital al aviaţiei pe care îl organizează la Tecuci. Este apreciat de Regina Maria și decorat cu „Steaua României”, Ordinul „Regina Maria”, Ordinul „Coroana României” şi „Virtutea Militară”.

A înființat în 1920 Centrul de medicină aeronautică, printre primele astfel de centre din lume. Studiile efectuate aici, i-au permis să contribuie semnificativ la dezvoltarea medicinei aeronautice. A experimentat comportamentul aviatorilor atât la sol cât și în timpul zborurilor. Studierea comportamentului piloților în timpul zborurilor a fost o premieră mondială, aspect recunoscut în cadrul Congresului Internațional de navigație aeriană de la Paris din 1921 de către Charles Robert Richet.

Conduce Serviciul Medical al Aviaţiei Române până în 1929. În perioada 1929-1932 se află la conducerea Centrului Medical Aeronautic iar în 1932 este numit şef al Serviciului Sanitar din Subsecretariatul de Stat al Aerului. 

Studii publicate

A publicat numeroase studii medicale în revistele militare de profil: ”Omul Zburător”, “Psihologia aviatorului”, „Examinarea medicală metodică a personalului navigant în aviaţie”

A fost ales membru al Societăţilor de medicină aeronautică din Paris, Madrid şi expert pentru probleme medicale ale Secţiei Aeronautice care funcţionează pe lângă Liga Naţiunilor Unite.

În prezent, Institutul național de medicină aeronautică poartă numele medicului român, Institutul național de medicină aeronautică și spațială "General doctor aviator Victor Anastasiu".

Români care au revoluționat medicina: CONSTANTIN ION PARHON, medic endocrinolog şi neuropsihiatru

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Români care au revoluționat medicina: VICTOR ANASTASIU, aviator, medic și psihofiziolog