Zeci de români, protest împotriva introducerii noilor buletin cu cip
Noile buletine au generat dezbateri aprinse. Discuţiile de la sediul MAI au trecut rapid prin religie, securitate naţională sau legislaţie europeană. Zeci de oameni care nu acceptă noile cărţi de identitate s-au contrat mai bine de trei ore cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
Noile buletine au generat dezbateri aprinse. Discuţiile de la sediul MAI au trecut rapid prin religie, securitate naţională sau legislaţie europeană. Zeci de oameni care nu acceptă noile cărţi de identitate s-au contrat mai bine de trei ore cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne. Dincolo de opiniile lor, noile buletine vor fi emise de anul viitor.
Unul dintre participanţii la dezbatere spune că "suntem cu totii de acord că teoria relativităţii a fost scrisă de Albert Einstein? Nu pot să-i dau crezare căci nu avea buletin cu cip".
Este concluzia care i-a lăsat pe reprezentanţii MAI fără reacţie. Timp de trei ore, cei prezenţi la dezbatere au pus sub semnul întrebării toate detaliile legate de buletinele electronice. De la Albert Einstein discuţia a ajuns rapid la siguranţa naţională: "În ultimii 10 ani, ce date deţineţi cu privire la fraudarea identităţii? Siguranţa naţională primează. Nu-mi tăiaţi microfonul".
Răspunsul venit de la unul dintre reprezentanţii MAI a venit prompt: "Nu este vorba despre furtul identităţii, v-a explicat colegul meu. Este vorba despre crearea unei identităţi false".
Pentru contestatarii tehnologiei, vestea proastă este că din 2031 vor putea călători în Uniunea Europeană doar în baza paşaportului sau a noului buletin, care conţine inclusiv amprentele: "Nu vrem să fim amprentaţi asemenea unor infractori pentru a putea călători în afara ţării".
Răspunsul reprezentanţilor MAI a venit din nou prompt: "Aceste date biometrice nu sunt folosite în nicio bază de date. România nu le stochează, niciun stat european nu are dreptul să le stocheze".
La dezbatere au venit şi cei preocupaţi de design-ul noilor cărţi de identitate: "În ce măsură noile documente de identitate vor păstra totuşi steagul României pe ele şi nu doar steagul Uniunii Europene cu euro în interior?".
De la discuţii nu au lipsit preoţii. Cădelniţa a fost repede înlocuită de camera de filmat.
Inevitabil, discuţiile despre buletinul electronic au ajuns şi în sfera religioasă: "Se pune în pericol însăşi Mântuirea prin faptul că numele de botez este asociat cu un număr 666. Oare conducerea Uniunii Europene nu ştie că această ţară este creştină? De ce doreşte această uniune antihristică?".
Primele buletine electronice vor fi emise la mijlocul anului viitor, iar până în 2031 vechile cărţi de identitate vor fi înlocuite cu cele noi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰