România în bucate. Cum se prepară cele mai bune plăcinte ”poale-n brâu”
Turul României în bucate ne răsfaţă toate simţurile. Am fost la masă pe tărâmuri moldoveneşti, în Bohotin. Acolo, din când în când, româncele îşi pun poalele în brâu şi se apucă de frământat brânzoici.
Turul României în bucate ne răsfaţă toate simţurile. Am fost la masă pe tărâmuri moldoveneşti, în Bohotin. Acolo, din când în când, româncele îşi pun poalele în brâu şi se apucă de frământat brânzoici. Aşa se numeşte cel mai iubit desert. Nu fac niciodată una, două, ci tăvi întregi, pe care le rumenesc apoi în cuptorul satului. Bărbaţii pregătesc între timp damigenele cu vin. Roşul de Bohotin e pe lista celor mai bune soiuri.
Mai întâi se pune la dospit aluatul. Uneori, ore întregi, până se umflă destul cât să rămână pufos sub greutatea umpluturii.
Separat, peste brânza proaspătă de vaci se adaugă zahăr vanilat, coaja de lămâie rasă, ouă de casă şi trei patru stafide înmuiate în apă călduţă.În foile de aluat, se pune cîte o lingură plină de umplutură, apoi se împachetează exact cum se pun poalele în brâu, un capăt peste altul. De aici şi numele.
Când sunt aproape gata, plăcintele se ung cu ou, ca să fie lucioase. Şi se pun la copt. De preferat, în cuptorul comunal din centrul satului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰