Antena Meniu Search
x

Video Românii au cheltuit în 2020 peste 2 miliarde de lei pe shaorma, burgeri şi aripioare. O shaorma poate ajunge şi la 1.000 kcal

Pandemia nu ne-a transformat chiar pe toţi în bucătari. Peste două miliarde de lei au cheltuit românii pe shaorma, burgeri şi aripioare în ultimul an. Chiar dacă industria Horeca a suferit în 2020, localurile de tip fast food au stat destul de bine. Ba chiar unele dintre ele au făcut cel mai bun profit de până acum.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 09.07.2021, 19:57

Vezi și

Leona are 25 de ani şi spune că, din liceu, n-a trecut o zi fără să mănânce fast food.

''Cam în fiecare zi burgeri, uneori şi pizza, dar mai rar.

Ţi-ar făcut un calcul cât dai pe lună pe fast food.

Nu, niciodată, dar cred că vreo 3.000 lei.''

Pe acelaşi subiect

Ieftin şi bun. Pare a fi reţeta succesului pentru fast food. 

''Ai făcut un calcul?

Nu am făcut, dar cred că mi-aş pune mâinile în cap.

Dau undeva la 200 de lei.

În fiecare zi?

Dacă vin în fiecare zi, da.''

''Shaorma prima, pe locul doi burgerii şi apoi aripioarele.

Şi în rest, la alte restaurante?

Nu, atât.''

Românii au cheltuit în 2020 peste 2 miliarde de lei pe shaorma, burgeri şi aripioare

Doar unul dintre lanţurile de restaurante de tip fast food din România are peste 200.000 de clienţi în fiecare zi. Românii au cheltuit în 2020 peste 2 miliarde de lei pe shaorma, burgeri şi aripioare. 25% din banii cheltuiţi afară, la restuarante şi cafenele, s-au dus doar pe zona de fast food. Cristian e managerul unei shaormerii din Capitală şi spune că s-a dat shaorma în pandemie mai ceva ca măştile de protecţie. 

Cristian Duman, manager shaormerie: A mers foarte bine, în toată pandemia vânzările au crescut cu 25%. Peste 1.000 de shaorme pe zi în fiecare locaţie. Per client lasă undeva la 35-40 lei. 

Asta în condiţiile în care piaţa de restaurante a scăzut de la 14 miliarde de lei la sub 10 miliarde în pandemie. Ce e bine pentru piaţa de fast food poate duce însă la probleme serioase pentru consumatori, în caz de excese. 

Şerban Damian, nutriţionist: În funcţie de dimensiuni, poate să ajungă la 700-800 kcal. Poate 1.000 kcal. Deci jumătate din nevoile zilnice ale unei persoane. Depinde de compoziţie. Dacă ai pus şi nişte sosuri, deja e bombă. Nu e de mirare că unii oameni se îngraşă în ultimul hal. Dacă se întâmplă o dată, de două ori pe lună să mănânci şi la fast food, nu e o tragedie. Important e să nu fie prea frecvent.

Greu de rezistat însă. Pe piaţa locală, fiecare oraş, chiar şi cele mici, cu 15.000-20.000 de locuitori, are cel puţin o shaormerie sau un fast-food.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românii au cheltuit în 2020 peste 2 miliarde de lei pe shaorma, burgeri şi aripioare. O shaorma poate ajunge şi la 1.000 kcal