Cât te costă coşul de Crăciun faţă de acum un an!!
Niciodată nu este prea devreme pentru cumpărăturile de sărbători. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, românii îşi fac deja calculele pentru masa festivă.
Deschid larg portofelele pentru prima runda de colindat printre raioanele magazinelor. Mulţi au bugetul clar stabilit. Dar se lovesc în supermarket de preţuri mai mari decât au socotit. Coşul de Crăciun e mai scump anul acesta.
Oamenii se uită, cântăresc din ochi, estimează preţul. Cu listele în mână, clienţii se opresc mai întâi la raionul de carne. Trebuie să cumpere din timp cele necesare, daca vor să aibă pe masa de sărbători piftie, cârnaţi sau sărmăluţe.
CARNE:
Un kilogram de file de porc costă acum 20 de lei. Mai ieftine sunt fleicile de porc sau jambonul. În jur de 15 lei kilogramul.
Dacă mai adaugăm şi un kilogram de carne de vită, mai lăsăm la casă încă 30 de lei. Cam tot atât costă şi un kilogram de piept de curcan. Mai ieftin ieşim dacă alegem puiul pentru mâncarea de sărbători.
CÂT COSTĂ CARNEA DE PORC
File de porc - 20 de lei/kg
Fleică de porc - 16 lei/kg
Jambon de porc - 15 lei kg
Carne tocată - 20 lei /kg
CARNEA DE SĂRBĂTORI
Pulpă de mânzat - 30 lei/kg
Piept de curcan - 31 lei/kg
Piept de pui - 16 lei/kg
De la raionul de carne, clienţii ajung la raionul de...
FRUCTE ŞI LEGUME
Un kilogram de morcovi, două de cartofi, unul de ceapă şi unul de ardei gras. Toate sunt necesare pentru salata de boeuf. Nu uită nici de zarzavaturi. Plătesc pentru ele în jur de 2 lei legătura.
La fructe situaţia este mai simplă. Merele noastre costă 3 lei kilogramul, în timp ce portocalele, mandarinele şi bananele de import au preţuri între 3,5 şi 6 lei.
COZONAC ŞI VIN
Un cozonac cu ciocolată, nucă şi stafide costă 11 lei.
Cu aproape 3 lei mai mult faţă de anul trecut. Şi vinul e mai scump în acest an, după ce accizele au fost majorate. Pentru un merlot demisec, din 2009, cu indicaţie geografică, clienţii plătesc în jur de 20 de lei.
Cam tot ce-am adunat aici, necesar pentru masa de sărbători, costă aproximativ 300 de lei. Mai mult decât am dat anul trecut pe coşul de sărbători. Şi asta pentru că preţurile s-au majorat, în medie cu 10 procente!
Şi dacă mai punem la socoteală şi cadourile pentru cei dragi, bradul şi ornamentele de Crăciun, atunci bugetul pentru Sărbători depăşeşte cu mult salariul minim pe economie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰