Românii, puşi să aleagă între pensie și salariul de la stat. Se fac primii paşi către pensionarea la 70 ani

De Veronica Micu.
Publicat: 28.01.2021, 20:16.
Actualizat: 01.03.2021, 18:06

Raluca Turcan a anunţat că subiectul privind vârsta de pensionare va fi atins într-un proiect pregătit la ministerul Muncii, românii urmând să fie puși să aleagă între pensie și salariul de la stat.

"Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care îl pregătim și pe care îl vom discuta cu partenerii sociali și cu toți cei implicați.

Și anume, să existe opțiunea pensionării la 70 de ani și această opțiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie și salariul la stat.

Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă salariul", a declarat Raluca Turcan, astăzi, într-o conferință de presă.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

5 milioane de pensii vor fi recalculate în 18 luni

Tot astăzi, ministrul Muncii a anunțat că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 - 2010.

"Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alții", a spus Turcan.

Raluca Turcan a anunțat, în conferință de presă, la ministerul Muncii, că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.

"În baza Legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii", a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situațiilor când la muncă și pregătire egală, contribuție egală, pensiile sunt considerabil diferite.

Nicio pensie nu va scădea în urma reclaculării

Raluca Turcan a dat asigurări că nicio pensie din sistemul public de pensii nu va scădea în urma recalculării. Toate pensiile, care prin noua formulă vor avea o valoare mai mică, vor rămâne la același plafon, în timp ce altele, care erau mai mici, pe noua formulă vor fi majorate.

"Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic", a explicat Raluca Turcan.

Ea a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate în sistemul public de pensii.

Pentru asta, se pregătește o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare.

"Direcțiile de acțiune sunt următoarele: în momentul de față începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii. Așadar, există o componentă tehnică, de evaluare și recalculare și există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conțină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă și care să aducă contributivitate și echitate. (...) Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alții", a mai spus ministrul Muncii.

Despre majorarea pensiilor, anul acesta, ministrul nu a spus exact cu cât se vor mări, ci că majorarea ar putea să fie ori indexată la rata inflaţiei, adică cu 3%, ori indexată la rata inflaţiei plus 50% din câştigul salarial mediu brut, ceea ce ar ajunge la un procent de aproximativ 8%.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • pe 02.03.2021 la 17:52
Foto
Pensia pe card, în sate fără bancomate. Unii bătrâni nici măcar nu știu cum să folosească un card bancar
recomandari pe a1.ro
Detaliul mai puțin știut despre iubita lui Dorian Popa. Cu câți ani este Claudia Iosif mai mare decât artistu
Economic • pe 28.02.2021 la 11:58
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Raluca Turcan: "Am putea face majorări din pix, dar aţi văzut unde au dus"

Top știri

Profesoară din Anglia, care s-a iubit cu un elev de 15 ani, condamnată la ani grei de închisoare
1
Extern • pe 05.03 la 14:18

O profesoară de 35 de ani, din Anglia, s-a iubit cu un elev de 15 ani şi a fost condamnată la peste şase ani de închisoare.

PARTENERI
Antonia și Alex Velea, acuzați că și-au ruinat căsniciile reciproc! Dezvăluirile artistului la Antena Stars: „Au vrut să ne distrugă”
spynews.ro
Când se va termina pandemia? Bill Gates dezvăluie care sunt primele țări care vor reveni la normalitate
gandul.ro
FOTO. Anamaria Prodan s-a pozat în vacanță și a primit mii de like-uri! Cea mai recentă apariție a vedetei
prosport.ro
Are 56 de ani, dar își petrece timpul cu o blondă tinerică. Prietenii nici nu-l mai recunosc! S-a îngrășat și nu-i mai pasă de nimic. Păcat de el!
redactia.ro
Horoscopul zilei de 8 martie 2021. Berbecii au parte de oportunități în carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Dulce Maria face noi declarații despre relația cu foștii colegi din trupa RBD
tvhappy.ro
O femeie din Suceava a bătut feresetrele casei în cuie. De nedescris ce ținea într-o cameră! Imaginile
libertatea.ro
Sorana Cîrstea a oferit imaginea zilei în Franța
GSP
Prima reacţie a lui Ilie Năstase după ce Ioana a anunţat divorţul anului! Decizia incredibilă luată de Nasty
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
A găsit o piatră albă, dar a trăit surpriza vieții când a aflat ce e! Acum e mai bogată cu 200.000 de euro
A1.RO
Care e numele real al lui Ruby și ce vârstă are. Tatăl ei a dezvăluit totul despre fiica lui celebră, în lacrimi
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională
TV • ieri la 22:35
Video

Chefi la cuțite, sezon 9. Elwira, soția lui Mihai Petre, i-a impresionat maxim pe chefi cu o supă poloneză: Este senzațională

Elwira, soția lui Mihai Petre, a venit în cel de-al 9-lea sezon Chefi la cuțite și a reușit să-i impresioneze maxim pe cei...

Observator de bine

Observator de bine, 5 martie, cu Francesca Simionescu
Observator de bine • pe 05.03 la 16:50
Video

Observator de bine, 5 martie 2021. Porţi biometrice pe Aeroportul Henri Coandă; Whatsapp introduce apeluri video şi pe desktop

Observator de bine, 5 martie 2021, prezentat de Francesca Simionescu.