Antena Meniu Search
x

Alocaţii mai mari pentru copii, de la 1 februarie. Majorarea prevăzută pentru iulie va fi decisă de Parlament

De săptămâna viitoare, alocaţiile vor fi mai mari cu 20 la sută. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Tot ea a anunţat că vom avea în curând şi o nouă lege a pensiilor. 

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 28.01.2021, 17:25

Vezi și
  • Copiii vor primi alocaţii mărite cu 20%, de la 1 februarie.
  • Majorarea prevazută pentru iulie, de încă 20%, va fi decisă de Parlament.

Peste 5 milioane de dosare de pensii vor fi recalculate, spune Raluca Turcan. Termenul limită este de 18 luni, ultima recalculare fiind făcută între 2005 şi 2010, când au fost analizate doar 1 milion de dosare.

Asta înseamnă că multe pensii vor creşte. 

Este un prim pas pentru ceea ce va fi noua lege a pensiilor, în care va fi specificată formula de calcul bazată pe diferiţi indicatori precum vechimea, grupele de muncă, venturile şi perioadele necontributive.

Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie va fi prorogată

Practic, până la acel moment, pensiile se vor da în baza legii 127, dată de PSD şi modificată de PNL. Ea va fi prorogată până când noua lege va fi gata.

Cât despre majorarea pensiilor, anul acesta, ministrul nu a spus exact cu cât se vor mări, ci că majorarea ar putea să fie ori indexată la rata inflaţiei, adică cu 3%, ori indexată la rata inflaţiei plus 50% din câştigul salarial mediu brut, ceea ce ar ajunge la un procent de aproximativ 8%.  

Acestea ar fi cele două formule de calcul, însă răspunsul final va veni abia după ce se va cunoaşte bugetul. Cât despre un răspuns concret cu privire la cât ar trebui să fie o pensie pentru un trai decent, ministrul Muncii, citez, "nu s-a hazardat să răspundă". 

Alocaţii mărite, de la 1 februarie

Cât despre alocaţii, de la 1 februarie, copiii vor primi alocaţii mărite cu 20% urmând că majorarea prevazută pentru iulie, de încă 20%, va rămâne la decizia Parlamentului. 

"Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă", a spus ministrul Raluca Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Alocaţii mai mari pentru copii, de la 1 februarie. Majorarea prevăzută pentru iulie va fi decisă de Parlament