Antena Meniu Search
x

Video Românii sunt reticenți la ofertele de muncă din străinătate. Cum încrederea în angajatori a scăzut, beneficiile oferite nu îi mai atrag

Schimbare de trend pe piaţa muncii. Românii nu mai vor să plece la cules de căpşuni sau legume în străinătate, şi nu de frica pandemiei, cum ne-am fi aştepat, ci pentru că nu mai au încredere în angajatori. Nici măcar salariile şi beneficiile oferite de patronii străini nu îi mai conving pe români să contribuie la economia altor state. Ofertele sunt multe, cererile din ce în ce mai puţine.

de Redactia Observator

la 05.03.2021, 17:29

Vezi și
  • Românii sunt mai reticenți să lucreze în străinătate
  • Încrederea în angajator a scăzut

Ţări precum Suedia, Danemarca și Portugalia caută culegători de căpșuni și mazăre în Bihor. Chiar dacă bihorenii sunt obişnuiţi cu munca în agricultură, ofertele nu mai par acum la fel de atractive.

Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor: Faţă de anii trecuţi observăm o reducere drastică a mobilităţii europene a forţei de muncă, în primul rând datorită restrictiilor de circulaţie

Simona Burdean, consilier Eures la AJOFM Bihor: Până acum au trimis doar câteva persoane, probabil că mulţi se tem de cum vor ajunge acolo şi de condițiile pe care le vor găsi din cauza pandemiei.

Florian a lucrat ani buni în afara ţării. Le-a încercat pe toate. Nu s-ar mai întoarce în străinătate, dar pentru moment România nu îi oferă o alternativă mai bună.

''Acum caut deocamdată un loc de muncă. Situaţia este aşa cum este în ţară. Nu am găsit. Salariul, în comparaţie cu ce e în România, salariul e destul de bun. Munca, eu cred că este destul de grea, dar acum e vorba de bani şi eu zic că merită să încerc.''

Deși ofertele par bune, mulți români nu sunt interesați

Angajatorii străini, însă, oferă mai mult şi cer mai puţin. Suedia vine de exemplu cu o ofertă de angajare pentru 20 de persoane. Doar o persoană din grup trebuie să ştie engleză. În ceea ce priveşte plata:

Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor: Salariile sunt cele stabilite pe platforma, de exemplu pentru salariul standard în Suedia pentru culegerea de căpșuni este de circa 5 euro pentru o cantitate de aproximativ 7,5-8kg de căpșuni.

La fel şi în Danemarca, ţară care are o relaţie strânsă cu România din punct de vedere al forţei de muncă, aşa că an de an vine cu oferte pentru muncitorii români.

Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor: Deja cunoaşte forţa de muncă din România, încurajează a angaja cupluri, familii, soţ, soţie. Oferă această cazare contra-cost, respectiv salariul poate ajunge undeva pe la 1.700.

Chiar şi aşa, românii au devenit tot mai reticenţi.

''Câte am văzut că au păţit românii noștri, nu merită. Cum să îţi dai libertatea pentru 2 mii de euro? Eşti sclav, la 2 mii de euro, nu!''.

''Mulţi români sunt păcăliţi şi îşi bate joc de noi şi profită din cauza sărăciei. Pentru asta nu merită.''

''Îmi place ţara mea. Şi aici dacă stai să lucrezi şi aici ai un salariu cu care poţi să trăieşti.''

Dacă până acum ofertele de muncă pentru străinătate se făceau pentru fiecare judeţ în parte, anul acesta, fiind marcat de pandemie, cei dornici se pot înscrie şi online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii sunt reticenți la ofertele de muncă din străinătate. Cum încrederea în angajatori a scăzut, beneficiile oferite nu îi mai atrag