Romanul e un cumparator fara pretentii
Prefera sa ia un chilipir, fara bon fiscal. Ce nu stie, insa, e ca el nu castiga nimic. Bani intra doar in buzunarele celor care vand marfa pe sub mana. Clientii, in schimb, cumpara produse de proasta calitate, fara garantie si tot ei acopera gaura din buget cauzata de piata neagra.
Statul isi recupereaza pierderile taind din ajutoarele sociale si din lista de investitii.
Oamenii care vin sa cumpere lucruri cu bani putini nu cer niciodata bon fiscal. Nici garantie. Vanzatorii explica: bonul fiscal si garantia vin impreuna cu taxa de moft. Pentru ca marfa din mall-uri e aceeasi, doar pretul difera.
Castig pe toata linia. Vanzatorul castiga inseland statul, iar cumparatorul scapa mai ieftin, doar ca nu are dreptul la pretentii.
“Consumatorul nu realizeaza ca se produce ceva rau. Din contra, obtinand un pret mai bun, considera ca a facut o afacere. Acesti bani nu se vor regasi intr-un beneficiu viitor al consumatorului, ci in beneficiul persoanei care face comert fara a avea toate actele intocmite in regula”, explica analistul financiar Emilian Duca.
In plus, impozitele care nu ajung la stat duc la reducerea cheltuielilor sociale si a fondurilor de investitii. Comertul pe sub mana din Romania valoreaza acum aproape 40 de miliarde de euro, fiind printre cele mai profitabile din Europa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰