Sărbătoare 16 mai 2024. Cine au fost Sfântul Cuvios Teodor cel Sfinţit şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei
Joi, 16 mai 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfinţit şi pe Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei, sfinţi cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.
Sfântul Cuvios Teodor cel Sfinţit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare. S-a născut şi a crescut păgân, în Tebaida de Sus. Conform crestinortodox.ro, la 14 ani a părăsit casa părinţilor şi a mers la mănăstirea Sfântului Pahomie.
Ulterior, s-a călugărit atât mama, cât şi fratele său, iar el a devenit, după moartea Sfântului Pahomie, stareţ al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de Sfântul Pahomie.
Sfântul Cuvios Teodor cel Sfinţit a trecut la cele veşnice pe 16 mai 367.
Sfântul Cuvios Sila s-a născut în 1697, în ţinutul Botoşanilor, din părinţi ortodocşi, Ion şi Ioana. Conform sursei amintite, a intrat ca frate începător la Schitul Orășeni, iar apoi a trecut la Sihăstria Putnei, unde a fost primit şi călugărit de stareţul Teodosie.
Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în 1701 şi a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râşca. În cele din urmă, Sfântul Cuvios Paisie a ajuns şi el la Schitul Sihăstria Putnei şi s-a remarcat drept un rugător înfocat, sprijinind în credinţa ortodoxă pe toţi, mai ales în vremea stăpânirii străine.
Sfântul Cuvios Natan s-a născut în 1717 şi a fost, la început, vieţuitor şi eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. Dornic de mai multă rugăciune şi linişte, s-a retras la Sihăstria Putnei. A fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰