Antena Meniu Search
x

Ziua mondială a spălatului pe mâini, sărbătorită la nivel global

Spălaţi-vă des pe mâini. Un îndemn simplu, dar complicat. Însă vital în pandemie. Astăzi, toată planeta sărbătoreşte Ziua mondială a spălatului pe mâini. Un gest care ne poate salva, dacă este făcut corect.

Alexandra Popescu
de Alexandra Popescu

la 15.10.2020, 22:31

Vezi și
  • România este pe locul 2 în Europa la frecvența spălatului pe mâini.

Spălatul pe mâini a devenit literă de lege de când întreaga planetă a fost lovită de coronavirus. Este mai important ca niciodată să învăţăm să o facem corect. 

Roxana Sfrenț Cornățeanu, medic: Copiii învaţă încă de mici că ei trebuie să se spele pe mâini la toaleta de dimineaţă şi seara şi în plus ori de câte ori folosesc toaleta înainte şi după, ori de câte ori mănâncă ceva, înainte şi după şi ori de câte ori mâinile sunt murdare.

Pielea reprezintă o barieră pentru viruşi şi agenţi infecţioşi, iar acum mai mult ca niciodată trebuie să fie curată. Mai ales că SARS Cov 2 rezistă pe suprafeţe chiar şi câteva zile. 

Spălatul pe mâini trebuie să dureze de fiecare dată minimum 20-30 de secunde şi pentru ca acest lucru să fie făcut corect, trebuie să urmăm câţiva paşi. 

Începem cu spălatul palmelor, continuăm cu spatele acestora şi cu degetele, după aceea spălăm vârfurile degetelor, fiecare deget mare, continuăm să spălăm mâna în întregime şi nu uităm nici de încheieturi.

Dacă nu avem unde să ne spălăm pe mâini, folosim dezinfectantul. Dar aceasta trebuie să fie o soluţie de avarie. 

Roxana Sfrenț Cornățeanu, medic: Nu aceeaşi este eficienţa distrugerii virusurilor de către alcool faţă de îndepărtarea lui prin spălare.

România stă bine la frecvenţa spălatului pe mâini. Suntem pe locul 2 după Turcia, la nivel european. Problema este că nu ne spălăm corect. La coada clasamentului sunt Belgia, Italia şi Olanda.

La nivel mondial, situaţia este tragică. Doar 3 din 5 oameni au dotări minime ce permit spălarea mâinilor cu apă şi săpun, adică peste trei miliarde de oameni. 

Mai mult, potrivit UNICEF, 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară. În Africa, aproape 70% din populaţia urbană nu are posibilitatea să se spele mâini. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Ziua mondială a spălatului pe mâini, sărbătorită la nivel global