Scandal în Argeş, după ce jandarmii au evacuat mai multe familii în prag de iarnă
Evacuare cu mascaţii în Argeş. Jandarmi, poliţişti şi preoţi încearcă să elibereze un sit arheologic ce datează din vremea dacilor. Peste vestigii o întreagă comunitate şi-a construit ilegal case şi anexe.
Evacuare cu mascaţii în Argeş. Jandarmi, poliţişti şi preoţi încearcă să elibereze un sit arheologic ce datează din vremea dacilor. Peste vestigii o întreagă comunitate şi-a construit ilegal case şi anexe. Astăzi, autorităţile au intervenit în forţă şi au demolat primele locuinţe. Reacţiile au fost pe măsură, oamenii se plâng că sunt daţi afară în pragul iernii.
La Cetăţeni, Argeş, buldozerul a pus astăzi la pâmânt una din vilele ridicate pe situl arheologic care datează din secolul 3 înaintea erei noastre. Oamenii i-au întâmpinat cu proteste pe muncitori. Au fost şi zeci de mascaţi veniţi să se asigure că scandalul nu degenerează.
Oamenii spun că s-au stabilit aici în urmă cu 30 de ani. Şi-au ridicat ilegal casele, dar susţin că nu ştiau că locul are importanţă istorică. Autorităţile au asistat impasibile la ridicarea caselor, fără nicio autorizaţie.
Ulterior s-au făcut şi descoperirile: vestigii dacice, fortificaţii medievale şi chiar o necropolă şi un cimitir.
Primele descoperiri arheologice s-au făcut în urmă cu 15 ani. Situl arheologic de la Cetăţeni se întinde pe o fâşie de teren de un kilometru lungime şi circa 30 de metri lăţime, însă, până acum, s-au făcut săpături doar pe o jumătate din această suprafaţă.
Între timp, terenul a fost donat Mănăstirii Cetăţuia, care a câştigat definitiv în instanţă dreptul asupra pământului. Preotul susţine că a fost bruscat de localnici.
Evacuările vor continua, spun autorităţile. În zona sitului locuiesc aproape 150 de localnici, majoritatea de etnie romă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰