Experții oferă mai multe scenarii pentru amânarea plătirii ratelor la bănci
O ordonanță, mai multe necunoscute. Anunțul oficial al ministrului de Finanțe privind amânarea ratelor pentru nouă luni ridică multe semne de întrebare în rândul analiştilor.
- Experții oferă mai multe scenarii pentru amânarea plătirii ratelor la bancă
- Clienții băncilor pot amâna plata ratelor cu până la nouă luni
O ordonanță, mai multe necunoscute. Anunțul oficial al ministrului de Finanțe privind amânarea ratelor pentru nouă luni ridică multe semne de întrebare în rândul analiştilor. În timp ce unii arată că, în orice scenariu, ratele românilor vor creşte după această perioadă, alţii avertizează că planul de măsuri al Guvernului nu ajută decât băncile. Până la normele de aplicare, iată calculele experților!
Românii au primit, oficial, vestea că își pot amâna plata ratelor pentru o perioadă de maximum nouă luni. Cu un cost, însă!
Ministrul este contrazis însă de analiști.
În lipsa normelor de aplicare, care se vor publica la începutul săptămânii viitoare, analiștii iau în calcul două variante: una în care dobânda acumulată se împarte egal pe numărul de luni rămase din credit și se adaugă la rata lunară și o altă variantă- în care dobânda acumulată se adaugă la soldul creditului- și se achită lunar, practic, dobândă la dobândă.
Mai exact, românii care și-au luat un credit de nevoi personale pe cinci ani și decid să își amâne plata ratei pentru nouă luni- vor plăti în plus, după această perioadă-52 de lei sau chiar mai mult, dacă se capitalizează dobânda, adică se va adăuga creditului.
Pe de altă parte, cine și-a luat o locuință pentru care s-a împrumutat cu 60 de mii de euro și decide acum să amâne plata ratelor, va plăti în plus după cele nouă luni în jur de 180 de lei, arată o simulare de calcul.
Cu bune sau cu rele, de păsuire nu pot beneficia toţi românii.
Cei care vor apela la această soluție trebuie să depună o cerere la bancă până la finalul stării de urgență.
Azi, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații vor modifica ordonanța în Parlament. Printre altele, românii ar urma să nu mai plătească dobândă la dobândă pentru ratele amânate.
Nu există încă o reacţie oficială a băncilor după măsurile anunţate de Executiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰