Meniu
Search
x

Experții oferă mai multe scenarii pentru amânarea plătirii ratelor la bănci

O ordonanță, mai multe necunoscute. Anunțul oficial al ministrului de Finanțe privind amânarea ratelor pentru nouă luni ridică multe semne de întrebare în rândul analiştilor.

De Greta Neagu la 27.03.2020, 23:37
Vezi și
  • Experții oferă mai multe scenarii pentru amânarea plătirii ratelor la bancă
  • Clienții băncilor pot amâna plata ratelor cu până la nouă luni

O ordonanță, mai multe necunoscute. Anunțul oficial al ministrului de Finanțe privind amânarea ratelor pentru nouă luni ridică multe semne de întrebare în rândul analiştilor. În timp ce unii arată că, în orice scenariu, ratele românilor vor creşte după această perioadă, alţii avertizează că planul de măsuri al Guvernului nu ajută decât băncile. Până la normele de aplicare, iată calculele experților!

Românii au primit, oficial, vestea că își pot amâna plata ratelor pentru o perioadă de maximum nouă luni. Cu un cost, însă!

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: Dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. 

Ministrul este contrazis însă de analiști. 

Radu Soviani, analist economic: Prin capitalizarea dobânzii la principal în condiții de dobândă ridicată- categoric rezultatul va fi, în cele din urmă, o sumă mult mai mare de plătit de către populație, față de alternativa în care băncile ar fi redus dobânda semnificativ. Din explicațiile ministrului de Finanțe am înțeles un singur lucru: crește povara bancară pentru populație, în timp ce băncile sunt puse la scutul garanțiilor de stat. 

În lipsa normelor de aplicare, care se vor publica la începutul săptămânii viitoare, analiștii iau în calcul două variante: una în care dobânda acumulată se împarte egal pe numărul de luni rămase din credit și se adaugă la rata lunară și o altă variantă- în care dobânda acumulată se adaugă la soldul creditului- și se achită lunar, practic, dobândă la dobândă. 

Irina Chițu, analist financiar: Cei care nu au încotro și trebuie să apeleze la această facilitate, trebuie să înțeleagă că amânarea nu înseamnă iertare de a mai plăti. În plus, pe toată perioada amânată se acumulează dobândă; dobândă care se va plăti după perioada de amânare. Deci ratele vor fi mai mari. 

Mai exact, românii care și-au luat un credit de nevoi personale pe cinci ani și decid să își amâne plata ratei pentru nouă luni- vor plăti în plus, după această perioadă-52 de lei sau chiar mai mult, dacă se capitalizează dobânda, adică se va adăuga creditului.

Pe de altă parte, cine și-a luat o locuință pentru care s-a împrumutat cu 60 de mii de euro și decide acum să amâne plata ratelor, va plăti în plus după cele nouă luni în jur de 180 de lei, arată o simulare de calcul.

Cu bune sau cu rele, de păsuire nu pot beneficia toţi românii. 

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: Suspendarea plății se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia covid 19. Vom discuta în norme ce înseamnă acest lucru.

Radu Soviani, analist economic: Toată lumea este afectată și direct și indirect de criză. 

Irina Chițu, analist financiar: Unii, într-adevăr, vor putea să aducă dovada că sunt în șomaj tehnic, că s-a închis firma sau că li s-a redus venitul. Dar poți să consideri "indirect" și că nu poți să îți plătești rata pentru că nu ai niciun cont online și ești în carantină la domiciliu. 

Cei care vor apela la această soluție trebuie să depună o cerere la bancă până la finalul stării de urgență. 

Greta Bogdan, reporter Observator: Tot din ordonanță știm că nici cei care au restanțe la plata creditelor nu vor putea beneficia de măsură. În momentul de față, potrivit datelor Băncii Naționale, la nivelul întregii țări vorbim de un număr de aproximativ 700 de mii de restanțe înregistrate de bănci și IFN-uri- adică acele instituții bancare nefinanciare. De altfel, ele sunt și cele care au cei mai mulți clienți cu datorii restante. 

Azi, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații vor modifica ordonanța în Parlament. Printre altele, românii ar urma să nu mai plătească dobândă la dobândă pentru ratele amânate. 

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat: Guvernul a dat ordonanța, dar în interiorul Guvernului. După, ea trebuie trimisă la Monitorul Oficial. În cinci zile vine la Parlament și după aceea vom face amendamente. Dar ea intră în vigoare după ce apare în Monitorul Oficial. E un haos, dacă vreți, și cred că Parlamentul va funcționa mult mai bine și mai coerent și va fi trimisă legea spre promulgare la președinte.

Nu există încă o reacţie oficială a băncilor după măsurile anunţate de Executiv. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Experții oferă mai multe scenarii pentru amânarea plătirii ratelor la bănci

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman