Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV! Sclavia din spatele locurilor de munca sezoniere, de pe litoral

Este soarta pe care o au sezonierii. Cine vrea sa munceasca pe litoral, trebuie sa plece capul si sa se supuna proprietarilor de localuri. Cartea de munca e o raritate. Salariul depaseste rareori 600 de lei, iar programul e de la 12 ore, in sus.

Vezi și

Reporterii Observator au descoperit o altfel de lume in spatele tejghelei de unde vin cocktailurile si masa de pranz a turistilor.

Pe litoral, chelner inseamna sclav. O sclavie pe care multi o accepta, pentru ca nu au de ales. La inceput de sezon, sunt multe locuri de munca. Doritori insa, si mai multi.

Buletinul ramane la contabila. E prima regula a angajarii la o terasa din Costinesti, una impusa de patroni, dar in afara legii. Salariul oferit pentru un post de barman este de 1.200 de lei, iar cazarea si masa sunt asigurate.

Alt patron, alte reguli. Incheie contract de munca, dar scade salariul pana la minimul pe economie. Programul ramane acelasi, din zori, pana dupa miezul noptii.

Tinerii vin din toate colturile tarii, stau trei luni pe litoral, iar cei mai multi nu apuca sa faca nici macar o baie in mare.  De la chelneri, pana la tamplari si cameriste, toata lumea accepta conditiile impuse de patroni.

Peste 1.500 sute de oameni vor munci pe litoral, anul acesta. Multi dintre ei, in restaurante care stau sa cada sau hoteluri cu zugraveala ramasa din perioada comunista.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » EXCLUSIV! Sclavia din spatele locurilor de munca sezoniere, de pe litoral