Învățătorul Ion Popescu are șapte elevi, toți de vârste diferite, dar promite că va rămâne la datorie
7 elevi de varste diferite şi un învăţător! Nu este un proiect modern sau experimental, ci asta e situaţia din satul Horezu, judeţul Gorj. Acolo, un singur dascăl îi învaţă carte pe aproape toţi copiii de clase primare din sat.
Șapte elevi de vârste diferite şi un învăţător! Nu este un proiect modern sau experimental, ci asta e situaţia din satul Horezu, judeţul Gorj. Acolo, un singur dascăl îi învaţă carte pe aproape toţi copiii de clase primare din sat. Aceeaşi situaţie este şi în localitatea vecină. Autorităţile spun că de vină ar fi tinerii care aleg să plece de acasă, dar şi părinţii care preferă să-şi trimită copiii la şcoală în oraş.
Este prima săptămână de şcoală din comuna Turcineşti, satul Horezu. În singura clasă folosită sunt acum toţi elevii şcolii primare, 7 la număr. Cu ei este şi singurul învăţător din sat, domnul Ion Popescu.
Învăţătorul are 64 de ani. A predat copiilor de când a absolvit liceul pedagogic şi, chiar dacă a luat o pauză de câţiva ani, în 2012 s-a întors la catedră unde l-am găsit şi astăzi. În plus, face cât 4 dascăli în acelaşi timp.
- Au sau nu voie profesorii să confiște telefoanele elevilor? Au si câte două la ei: "Culmea, părinţii știu"
- Înscrieri la clasa pregătitoare. Părinţii care şi-au făcut viză de flotant pentru un loc la şcoli de renume:...
- Profesor de sport din Prahova, arestat după ce ar fi agresat sexual un elev. Părinţii au depus plângere la poliţie
- Când se plătesc alocaţiile pentru copii în aprilie 2025
- Luni încep înscrierile la clasa pregătitoare. Singura condiţie prin care copiii care nu au 6 ani împliniţi pot...
Mereu la datorie
Pentru că trebuie să predea lucruri diferite elevilor săi, orarul domnului învăţător este extrem de încărcat. Chiar şi aşa, spune el, acordă mult mai multă atenţie fiecărui elev în parte decât face un dascăl de la oraş.
Situaţia din satul Horezu nu este singulară. La Rugi, un alt sat care ţine de comună Turcineşti, sunt anul acesta tot 7 elevi.
Iar motivele sunt aceleaşi în toate satele care îmbătrânesc: din lipsă de perspectivă şi locuri de muncă, tinerii aleg fie să plece la oraş, fie să plece din ţară. Dar autorităţile speră să oprească acest fenomen.
Până atunci, însă, până când tinerii se vor întoarce sau va creşte natalitatea, autorităţile locale speră că şcoala va continua să funcţioneze chiar şi cu puţini elevi. Iar singurul învăţător din sat spune că va rămâne la catedră atât cât va fi nevoie de el.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰