Antena Meniu Search
x

Școlile profesionale, o alternativă la liceele teoretice

Şcolile profesionale sunt o opţiune pe care din ce în ce mai mulţi absolvenţi de clasa a 8-a o iau în calcul. Iar cei care se gândesc serios la avantaje o şi aleg. Astfel, tinerii învaţă o meserie care le oferă un viitor sigur, fără a renunţa însă la visurile lor. Deşi majoritatea se angajează imediat după ce termină şcoala, nu puţini sunt cei care îşi dau bacalaureatul şi merg apoi la o facultate.

de Redactia Observator

la 19.06.2020, 17:29

Vezi și
  • Școlile profesionale atrag tot mai mulți elevi
  • Șanse mari de angajare după terminarea cursurilor

Nu toţi elevii care au dat examenul de Capacitate vor să meargă la liceu. Pentru mulţi dintre ei, şcolile profesionale sunt cea mai bună opţiune. Este şi cazul acestor tineri din Braşov.

Ştefania Găină, elevă - O scoala profesionala iti ofera mai multe oportunitati din punctul meu de vedere, cum ar fi ca dupa 3 ani ai un job si o meserie. Pate nu exista pauza aia, momentul de respiro, dar odata cu inceperea muncii vine si maturizarea. Eu consider ca ne maturizam mai repede decat elevii din licee.

Şi asta se vede şi la Ştefania, şi la colegul ei, Sebastian. Deşi abia au terminat clasa a 11-a, cei doi ştiu foarte bine ce vor să facă mai departe.

SEBASTIAN LEONTE, elev - Intr-un fel noi mergem la munca si putem sa ne continuam si studiile. Seralul cu bacul si apoi vreau sa dau la aviatie. sa fiu operator CNC si o sa strang bani.

Brancu Marcel, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic - Încetul cu încetul , elevii şi părinţii lor îşi dau sema că învăţământul profesional reprezintă o alternativă al învăţământul liceal, acre ofere, în final, chiar şi o continuarea liceului de regulă la seral, dar practic nu pierzi foarte mult. Un an şi ai şi o meserie şi ai şi liceu.

Deci un viitor sigur. Şcoala profesională din Braşov colaborează cu 18 companii unde elevii fac practică în fiecare an începând cu clasa a 9-a. În funcţie de aptitudini copiii învaţă meseria care le place.

Daniela Croitoru, director Școala Profesională Kronstadt - Agentul economic ii repartizeaza in sectii in asa fel incat copilul sa isi gaseasca locul potrivit. [...] Toti copiii primesc aceste oferte de angajabilitate din partea companiei, se incheie anual contract intre companie si elev si la final compania ii propune locul de munca.

Şi în Timiş, şcolile profesionale şi firmele partenere oferă elevilor o mulţime de beneficii.

Filip Luminița, director loceul tehnologic Regele Ferdinand din Timișoara - În prezent avem 16 firme cu care colaborăm, firme mari, chiar şi firme româneşti, firme străine, cmpanii mari.

Şi acestea oferă copiilor, pe lângă bursa de 200 de lei lunar, cazare şi masă gratuită în căminul şi cantina şcolii.

Sunt şi şcoli care oferă card de sănătate sau consulturi medicale gratuite, iar pentru a fi acceptat la cursuri în multe cazuri o medie mare la Evaluarea Naţională nu este obligatorie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Școlile profesionale, o alternativă la liceele teoretice