Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sfaturi de la salvamontişti, după ce 10 turişti au rămas blocaţi peste noapte în Azuga

Avalanşă de pericole pe munte în mijlocul iernii. 10 turişti au rămas blocaţi, noaptea, în troiene pe un drum forestier. Jandarmii montani au dus o misiune contracronometru ca să-i salveze. Iar astfel de cazuri sunt cu sutele în ultimele zile.

de Redactia Observator

la 07.01.2020 , 20:39

Avalanşă de pericole pe munte în mijlocul iernii. 10 turişti au rămas blocaţi, noaptea, în troiene pe un drum forestier. Jandarmii montani au dus o misiune contracronometru ca să-i salveze. Iar astfel de cazuri sunt cu sutele în ultimele zile. Pentru a preveni tragedii, salvamontiştii au întocmit un aşa zis decalog al alpiniştilor de ocazie. 

Patru ore i-au căutat salvamontiştii pe cei 10 aventurieri care au rămas înzăpeziţi pe un drum forestier din Azuga. S-au chinuit apoi să le scoată maşinile din zăpadă. Cu lopeţile. Dacă le-ar fi avut, şoferii ar fi putut ieşi singuri din nămeţi. Iar astfel de misiuni sunt tot mai dese în zilele de iarnă. Jandarmii montani îi sfătuiesc pe turişti să respecte câteva reguli simple atunci când pleacă pe munte: "Echipamentul pe munte este foarte important. Atunci când mergeţi în drumeţie e foarte important să aveţi trei straturi de haine pe voi care să nu fie din bumbac, că reţine apa, iar extremităţile corpului să fie acoperite. Să aveţi mănuşi foarte bune, bocanci foarte rezistenţi şi o căciulă groasă".

Chiar şi echipaţi bine, nu plecaţi niciodată pe un traseu pentru care nu sunteţi pregătiţi. Alegeţi doar itinerarii realizabile şi studiaţi evoluţia vremii. O altă regulă care vă poate salva viaţa este ca, înainte de plecare, să vă lăsaţi datele şi traseul complet în registrul de trafic al turiştilor. Astfel, cabanierii vor şti unde să vă caute dacă vă rătăciţi sau vă accidentaţi. 

Vezi și

Una dintre principalele reguli atunci când mergeţi pe munte e să nu fiţi singur pentru că, de cele mai multe ori, pe timp de iarnă, zăpada se aşterne pe poteci şi sunt şanse mari să pierdeţi drumul. De aceea e foarte important să urmaţi cu stricteţe marcajele turistice.

Din "decalogul" alpiniştilor nu putea lipsi rucsacul echipat corespunzător. Cu lanternă, GPS şi trusă de prim-ajutor. Şi nu uitaţi acumulatorul de rezervă pentru telefon pentru a putea cere ajutor. De la începutul anului, salvatorii montani au avut peste 500 de intervenţii în toată ţara. Cu 20% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Sfaturi de la salvamontişti, după ce 10 turişti au rămas blocaţi peste noapte în Azuga