Solutii tardive pentru bolnavii umiliti in Prahova
Comisia, care l-a chemat pe un batran sa demonstreze ca nu i-a crescut piciorul amputat si a umilit sute de oameni chinuiti de boala, functiona in afara legii. Au descoperit asta mai marii din Ministerul Muncii
Soarta i-a pus lui Nea Vasile Banu o greutate imensa pe umeri. Insa i-a lasat mintea limpede. In fata unei Comisii de oameni care evalueaza o suferinta pe care n-o inteleg, a incercat sa explice de ce nu trebuie sa mai bata drumuri chinuitoare pentru a reconfirma un handicap evident. Se intampla anul trecut. “Le-am spus: domnule, nu va suparati, imi mai creste mie piciorul, in timp de un an de zile, ca sa vin incoace?”, a povestit barbatul.
Dupa ce Nea Vasile Banu a fost filmat chinuindu-se din nou sa ajunga in fata aceleiasi Comisii, ca sa demonstreze ca, intr-adevar, "nu i-a crescut piciorul", a fost gasita si solutia: “E suficient sa vina un reprezentant al acestei persoane”, a declarat Alexandru Bocioaca, director adjunct DGASPC Prahova.
Era suficient si pana acum. Prin lege. Insa, angajatii fie n-au stiut, fie nu s-au obosit sa-i anunte si pe oameni. Membrii Comisiei care analizeaza dosarele persoanelor cu handicap din Prahova parca si-au facut insa o obisnuita din a nu respecta legea. “Prima abatarere, lipsa avizului Ministerului Muncii privind componenta nominala a Comisiei. A doua abatere, nu s-a repsectat procedura de evaluare complexa, al treilea lucru, nu s-a deplasat Comisia la domiciliul persoanelor nedeplasabile”, a explicat secretarul de stat Codrin Scutaru.
Reprezentantii Ministerului fac controale si in alte zone din tara. Dupa ancheta, vor trimite un raport catre Consiliile Judetene, care au putere de decizie in cazul acestor comisii. Printre ele, va fi poate si prelungirea programului.
In Prahova, medicii verificau dosarele persoanelor cu handicap doar patru ore pe zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰