Special! "Cuibul liniştit" al Reginei Maria
Marie Alexandra Victoria, cunoscută sub numele de Regina Maria a României, s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Marea Britanie. La 16 ani s-a logodit cu printul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Marie Alexandra Victoria, cunoscută sub numele de Regina Maria a României, s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Marea Britanie. La 16 ani s-a logodit cu printul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
Ca orice familie regală aveau o reşedinţă de vară. A lor a fost pe malul Mării Negre, la Balcik - acum localitate bulgărească, dar la vremea respectivă, pământ românesc. Pentru regină a fost dragoste la prima vedere.
Când ajungi pentru prima dată te aştepţi să te întâmpine un castel mareţ care să-ţi acapareze privirea. Eşti nedumerit, dar priveşti cu admiraţie clădirea albă ce se înalţă semeaţă pe ţărmul mării. Castelul, numit şi "Cuibul Linistit" este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret din care se vede toată faleza Balcickului..
Interiorul castelului este extrem de modest şi încă mai conţine câteva obiecte care i-au aparţinut Reginei: dulapuri sculptate şi pictate, oglinzi, scaune, un şemineu şi baia de marmură, cu cada îngropată în piatră. Dar Majestatea Sa nu era singura care iubea acel loc.
Probabil cel mai mare "pelerin" al acestui loc, după ea, a fost cea mai tânără fiică a ei Principesa Ileana. Despre ea, Regina a spus: " Dacă toţi ceilalţi copiii mei sunt rodul pântecelui meu, Ileana este rod al sufletului meu."
Ca fiecare roialitate, Maria acceptă numeroşi diplomaţi, vizite regale sau ale Guvernului. În rest, primea prieteni apropiaţi ei, parteneri, membri ai familiei regale, precum şi vizite individuale. Artişti, poeţi, pictori şi muzicieni au fost oaspeţii frecvenţi la reşedinţa regală.
Regina Maria a României şi-a înconjurat reşedinta preferată cu o celebră grădină botanică, unicat în Europa Centrală şi de Est. În prezent conţine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum şi o colectie de aproximativ 250 de cactuşi. Însă curcubeul de trandafiri te încarcă pur şi simplu cu o stare de bine de care nu vrei sa te mai dezlipeşti.
Oriunde te-ai plimba prin gradina castelului eşti înconjurat de fântâni ornate cu personaje mitologice, de copaci seculari, mori de apă, cascade şi flori.
Pe o colină stă ascunsă Capela Stella Maris - cea mai mică biserică din Bulgaria. Regina şi-a dorit, prin testament, ca inima ei să fie îngropată aici. Şi aşa s-a întâmplat, dar nu pentru mult timp.
Doi ani de la moartea sa, inima ei este păstrată într-o casetă de argint, plasată în capela "Stella Maris". După ce sudul Dobrogee revine Bulgariei, autorităţile române au dus caseta ce conţinea inima la Castelul Reginei Maria din Bran, iar mai târziu la Bucureşti, unde se află şi în prezent.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰