Antena Meniu Search
x

Special! De ce, la nervi, maturii reacționează precum copiii

Psihologii au o explicaţie pentru comportamentul exact pe dos față de cum ar trebui să o fie. Iar cauza lor are un nume: "regresie în vârstă". Mai precis, comportament imatur, care îşi are originea încă din copilărie, acolo unde ceva nu a funcţionat cum trebuie

Vezi și

Psihologii au o explicaţie pentru comportamentul exact pe dos față de cum ar trebui să o fie. Iar cauza lor are un nume: "regresie în vârstă". Mai precis, comportament imatur, care îşi are originea încă din copilărie, acolo unde ceva nu a funcţionat cum trebuie

Fără îndoială, vi s-a întâmplat - la un moment dat - să vă simţiţi sufocat de propriile emoţii şi tot ceea ce v-aţi dorit a fost să reacţionaţi impulsiv sau agresiv, în speranţa că aşa veţi scăpa de probleme. Însă, dacă staţi bine să vă gândiţi, exact aşa reacţionaţi şi în copilărie. Dar acum, la maturitate, ar trebui să renunţaţi la acest comportament. Mai ales că vă va crea probleme suplimentare în relaţiile cu familia, prietenii şi - în special - cu şefii.

"De cele mai multe ori reacţionăm copilăros pentru că nu ne-am luat timp să petrecem timp cu noi, să ne cunoaştem emoţiile noastre. În momentul în care ne cunoaştem, ne împrietenim cu emoţiile noastre, de fapt ne maturizăm odată cu ele şi bineînţeles că vom avea şi reacţii pozitive, vom fi mai optimişti, mai bucuroşi", spune Cristi Ionescu, psiholog.

Ca adult, puteţi să simţiţi tensiune, nelinişte sau chiar frustare însă de multe ori aceste stări sunt combinate cu sentimente de vinovăţie sau ruşine. "Sunt foarte multe persoane care nu s-au maturizat din punct de vedere emoţional, dat fiind faptul că ori educaţia a fost precară, ori chiar a lipsit sau au trăit în diverse medii de familie, li s-au impus foarte multe restricţii".

Maturitatea emoţională se dezvoltă pe tot parcursul vieţii. Copilul devine matur emoţional pe parcurs ce primeşte permisiunea părinţilor de a avea responsabilităţi şi devine independent. Cu toate acestea, omul poate regresa emoţional foarte uşor.

Veţi realiza că aţi atins maturitatea emoţională în momentul în care nu veţi mai visa cu ochii deschişi, nu vă veţi mai găsi mereu scuze, vă veţi gândi la ceilalţi şi nu veţi mai oscila de la un comportament la altul.

În multe din situaţiile cu care ne confruntăm, emoţiile mature şi imature sunt amestecate. De aceea e nevoie de timp, răbdare şi exerciţiu pentru a le indentifica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Special! De ce, la nervi, maturii reacționează precum copiii