Antena Meniu Search
x

SPECIAL! În Ţara Oaşului, straiele populare se poartă în continuare

Fiecare popor din lume este unic în felul său! Fiecare naţie are tradiţii cu care se mândreşte şi la care nu ar renunţa nici în ruptul capului.

Vezi și

Fiecare popor din lume este unic în felul său! Fiecare naţie are tradiţii cu care se mândreşte şi la care nu ar renunţa nici în ruptul capului. În Ţara Oaşului, de exemplu, straiele populare se poartă cu mândrie şi astăzi. 

Certeze este, fără doar şi poate, un loc al contrastelor. Unde altundeva în România veţi mai vedea clădiri şi vile luxoase şi impunătoare în poarta cărora îţi vor zâmbi neaoş oşeni în straie populare?! Ăsta e, de fapt, farmecul locului. Pentru că oricât de sus vor ajunge ambiţiile, averile şi casele oamenilor, sufletul va fi tot timpul legat de rădăcini.

Pentru oamenii de aici, haina populară nu e un moft. Un capriciu pe care şi-l permit după o săptămână de muncă. Nu ţine nici de modă. Ţine de felul lor de-a fi. E la fel ca respiraţia. Nu pot trăi fără.

Prin aceste meleaguri nu eşti oşean dacă în şifionier nu ai haine populare. Nu doar pentru sărbători. Pentru fiecare duminică la biserică. Pentru fiecare zi mai specială. Pentru că e luni. Şi fiecare costum spune o poveste despre cel care-l poartă.

Doar aici haina îl face pe om. Nu în sensul negativ. Nu îl face mai bun, mai înţelept, mai harnic. Îl face oşan între oşeni. Iar cei care mai ştiu a face astfel de costume sunt adevăraţii eroi. Maria Bandre este printre ultimii oameni care mai cunosc vechea artă. Şi de mai bine de 30 de ani, asta face.

Doamna Maria nu doar că se îngrijeşte ca fiecare oşancă să fie perfectă în costumul ei. Duce mai departe o tradiţie la fel de veche ca şi existenţa noastră pe aceste meleaguri. Una care este ameninţată cu uitarea.

Dar asta nu o opreşte. Ba din contră. Munceşte mai cu spor. Iar un costum oşenesc nu ar fi la fel fără mărgelele care ornează fiecare piesă vestimentară. Chiar dacă asta ridică preţul.

De fapt, mărgelele sunt cele care fac diferenţa între un costum oşenesc de domnişoară şi unul de mireasă. Aceasta e România de care noi nu ştim. Atât de aproape şi totuşi atât de departe. O Românie care ne arată că modernul şi tradiţionalul nu sunt atât de diferite. Iar acolo unde există suflet şi respect, se pot îmbina într-un mod unic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! În Ţara Oaşului, straiele populare se poartă în continuare