Special! O tradiție unică în România
În Gorj oamenii care trec în lumea de dincolo, nu primesc doar o cruce. Ci mai multe. Una dintre ele poartă numele de cruce de jurământ
În Gorj oamenii care trec în lumea de dincolo, nu primesc doar o cruce. Ci mai multe. Una dintre ele poartă numele de cruce de jurământ
Şi, nu, nu e folosită pentru a face promisiuni. Ci pentru a se asigura că defunctului îi sunt iertate toate jurămintele strâmbe făcute de-a lungul vieţii.
Dacă treci pentru prima oară prin comuna Licurici, din Gorj, e de înţeles de ce te încearcă un fior. Drumul pare păzit de zeci de cruci. În faţa fiecărei porţi aproape că stă ridicată, sumbru, câte o astfel de cruce. Dar, în ciuda aparenţelor, localitatea nu este un uriaş cimitir. Explicaţia este alta.
Este o tradiţie unică în România, pe care o întâlnim doar în aceste părţi. Practic, răposaţii primesc nu una, nu două, ci patru cruci. Fiecare cu scopul ei binestabilit de datini.
Acest obicei funebru al gorjenilor a dus la naşterea primului muzeu al crucilor din România.
Astfel, nume ca Amza Pelea, Dem Rădulescu, Octavian Paler sau Constantin Brâncuşi sunt doar câţiva dintre "pomeniţii" muzeului. Fiecare cruce, frumos colorată, are scris şi câte un citat.
Însă nu doar prezenţa acestor cruci face muzeul unic unic. Pe lângă cele de pomenire, acolo mai există diferite cruci aduse din toate zonele ţării.
E-adevărat că pentru un străin, prezenţa zecilor de cruci poate părea un fenomen straniu, dacă nu sinistru. Dar, până la urmă, scopul lor nu este să înspăimânte. Ci să amintească de cei ce nu mai sunt.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰