Antena Meniu Search
x

Omul care a dat viață pereților

Talentul nelumesc pe care unii pictori îl au, vine la pachet cu un blestem! Puţini sunt artiştii plastici care ajung cunoscuţi şi consacraţi în timpul vieţii. Opere, acum de nepreţuit ale umanităţii, devin faimoase după ce autorul lor a plecat dintre noi

Vezi și

Talentul nelumesc pe care unii pictori îl au, vine la pachet cu un blestem! Puţini sunt artiştii plastici care ajung cunoscuţi şi consacraţi în timpul vieţii. Opere, acum de nepreţuit ale umanităţii, devin faimoase după ce autorul lor a plecat dintre noi

Ar putea fi şi cazul unui pictor dintr-o comună botoşeneană. Numele lui nu vă va spune nimic. Nu este amintit în niciun manual şcolar. Deşi şi-a dedicat viaţa şcolii şi artei. A lăsat în urma sa o operă unică. O cameră din casa sa pictată în totalitate. Acolo sunt prezente personaje istorice, dar şi membri ai familiei sau oameni care l-au impresionat. La mai bine de 20 de ani de la moartea sa, primăria ar vrea să transforme casa într-o atracţie turistică.

Imaginea satului botoşenean Victoria nu-ţi inspiră, la prima vedere, ideea de centru al artelor. E un sat ca multe altele. Cu uliţe prăfuite şi case bătrâneşti. Între ele, ascunsă privirilor, este o casă altfel. O locuinţă care iese din tiparele vechilor bordeie ţărăneşti. Casa în care şi-a trăit mare parte din viaţă un pictor deocamdată necunoscut. George Chehaia.

Artistul nu mai este printre noi. În urma sa a rămas însă o moştenire unică. O cameră transformată în operă de artă. Voievozi, regi, împăraţi, zei, dar şi membri ai familiei, cu toţii şi-au găsit loc în imaginaţia şi în opera de artă a lui George Chehaia.

Nu doar familia i-a servit ca sursă de inspiraţie. Profesor fiind, prietenii şi colegii de cancelarie s-au transformat în muze. Mulţi dintre ei, fără să ştie.

Ca multe alte opere nepreţuite, camera pictată s-a născut din durere. Bărbatul ar fi fost condamnat la închisoare, din cauză că ar fi jignit un demintar local al partidului comunist.

Fostul profesor şi-a trăit viaţa sub zodia artei. Chiar şi pe cei doi copii i-a botezat inspirat fiind de mari figuri istorice.

Însă arta nu i-a fost un refugiu suficient. La scurt timp după ce şi-a desăvârşit opera, a căzut în patima băuturii. Soţia sa a divorţat şi, în cele din urmă, geniul necunoscut din Victoria s-a stins, într-un anonimat dureros şi nedrept.

Iar cu puţină voinţă, moştenirea artistică lăsată de acest artist anonim va fi adusă acolo unde îi este locul. Între marii artişti ai României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Omul care a dat viață pereților