Special! Trucuri pentru o vacanță ieftină
Luna mai înseamnă, pentru mulţi dintre noi, începutul sezonului estival! Şi mai înseamnă ceva: vânătoarea vacanţei perfecte, pentru că - de nişte ani - românilor nu le mai ajunge litoralul Mării Negre. Dar o vacanţă perfectă înseamnă şi costuri cât mai mici
Luna mai înseamnă, pentru mulţi dintre noi, începutul sezonului estival! Şi mai înseamnă ceva: vânătoarea vacanţei perfecte, pentru că - de nişte ani - românilor nu le mai ajunge litoralul Mării Negre. Dar o vacanţă perfectă înseamnă şi costuri cât mai mici
Ca să ajungi în Muntenegru nu ai nevoie de paşaport, ci doar de buletin, dacă eşti cetăţean român. Traseul trece prin Serbia şi mai mult de jumătate din drum veţi circula pe o şosea montană plină de serpentine.
Până în Muntenegru faceţi 23 de ore cu autocarul, care odată la trei ore face o pauză de 30 de minute şi aproximativ 16 ore cu maşina personală. Fiţi atenţi la indicatoarele locale pentru că în apropiere de Podgorica gps-ul pierde legătura cu satelitul şi în loc să vă ducă spre litoral vă va purta pe un drum pustiu care ajunge la un lac montan.
Cine vrea plajă, distracţie, cultură şi viaţă de noapte în acelaşi timp trebuie să se cazeze în Budva. Oraşul medieval din staţiune este micuţ, cochet şi plin cu magazine de suveniruri, iar pe faleză sunt cluburi în aer liber, terase şi restaurante cu muzică live.
Nu aruncaţi banii pe o vacanţă all inclusive, asta pentru că muntenegrenii au mâncare bună şi ieftină. Există în Budva măcelării unde puteţi merge şi de exemplu pentru 2,50 euro cumpăraţi două cefe de porc, cârnaţi, salată şi sosuri pe care angajaţii măcelăriei preparată grătar, le împachetează şi le veţi putea consuma calde şi proaspete.
Apa în Budva este incredibil de limpede şi perfectă pentru scufundări, dacă ştiţi ce plajă să alegeţi.
Nu alegeţi plajă de pe faleza din Budva pentru că este făcută dintr-un amestec de nisp cu pământ. Există alte două variante cu pietre şi apă turcoaz. Una este plaja ascunsă Mogren, iar preferata mea este plajă de pe insula Sf. Nicolaie sau Sveti Nikola, cum îi spun muntenegrenii.
Plaja Mogren este frumoasă, dar destul de aglomerată, iar preţurile şezlongurilor ajung la 15 euro. Plajă de pe insul Sveti Nikola este liberă, liniştită, perfectă pentru cei care vor să facă sărituri de pe stânci, scufundări şi snorkeling. În plus aici două şezlonguri cu saltele şi umbrelă costă 5 euro. La 20 de kilometri de Budva se află oraşul medieval Kotor.
Dacă nu mergeţi în vacanţă cu maşina personală, puteţi ajunge în Kotor cu transportul în comun. Este ieftin şi curat, iar un drum dus-întors Budva-Kotor costă 6 euro.
Kotor este o cetate fortificată locuită care era locul preferat de odihnă al lui Tito, fostul conducător al Iugoslaviei. Dacă ajungeţi în cetate trebuie să bifaţi cele 2000 de trepte înguste care duc spre turnul de veghe. De acolo puteţi vedea Golful Kotor, singurul fiord de la Mediterană, pe care-l puteţi vizita făcând o croazieră de o zi pe mare.
Nu rataţi o zi la rafting în Canionul râului Tara. Este al doilea că mărime din lume după cel din SUA. Excursiile le puteţi cumpăra de la agenţiile locale. Preţul variază între 40 şi 60 de euro şi includ transportul, distracţia de rigoare şi prânzul.
Muntenegru este o poartă deschisă şi către Croaţia.
Muntenegru este cea mai ieftină variantă pentru a vizita Dubrovnikul. Pentru a ajunge acolo fără să ocoliţi tot Golful Kotor îmbarcaţi-vă într-un ferrz boat din oraşul Kotor şi odată traversaţi ajungeţi în două ore la destinaţie, daci nu este aglomerat la vama dintre Muntenegru şi Croaţia.
Atenţie însă pentru că în Dubrovnik preţurile sunt de trei ori mai mari decât în Muntenegru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰