Antena Meniu Search
x

Special! Un baron legendar, în ruinele istoriei

Baronul Franz Nopcea. Era un fenomen al epocii. Părea catapultat din viitor, cu misiunea de a schimba istoria lumii. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre acest ardelean-minune, vă invităm să-i vizitaţi castelul.

Vezi și

Poate că lumea se mişca mai încet acum 100 de ani. Însă a existat un om care se mişca mai repede decât oricine.

Mai întâi de toate, baronul Nopcea a făcut o descoperire care a transformat Ţara Haţegului în Jurassic Park. A găsit pe moşia sa fosilele dinozaurului pitic. Asta l-a transformat în savantul Nopcea. Dar a mai fost fotograful Nopcea, profesorul Nopcea şi. soldatul de gherilă Nopcea.

Dar nici dacă ar fi ajuns rege, n-ar fi avut astăzi un muzeu în propriul său castel. A fost spion al Imperiului Austro-Ungar, în Primul Război Mondial. Astfel, Nopcea a devenit persona non grata pentru poporul român. Şi-a abandonat castelul şi s-a refugiat în Viena, unde s-a sinucis în 1933. De domeniul Nopcea din Hunedoara s-a ales praful.

Acum, autorităţile din Hunedoara încearcă să obţină fonduri pentru reabilitarea castelului Nopcea. Banii ar putea veni de unde nimeni nu s-ar fi aşteptat.

În Albania, numele de Nopcea este numele unui erou. Pe pământul în care s-a născut, însă, este un nume care nu aminteşte de nimeni şi de nimic.

Ţara Haţegului are numeroase castele şi conace ale unor nobili precum Kendefy, Pogany sau ale familiei Cândeştilor. Aproape toate sunt în paragină. Şi ne mai întrebăm de ce nu avem turism? Pentru că nu ştim să ne respectăm istoria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Special! Un baron legendar, în ruinele istoriei