Spital nou și ultramodern din Fălticeni, ținut sub lacăt în timp ce Suceava se confruntă cu o gravă criză sanitară
În plină pandemie de coronavirus și cu Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava blocat și în carantină, după ce zeci de cadre medicale au fost infectate, autoritățile țin sub lacăt o unitate nouă, încăpătoare și ultramodernă. Aproape terminat după 28 de ani de la începerea construcției, noul spital din Fălticeni mai are nevoie de aproximativ cinci milioane de euro pentru a deveni operațional și capabil de a deservi zeci de mii de pacienți. Banii necesari, însă, întârzie să fie alocați.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Donald Trump a anunţat deja pe cine nu va include în noua administraţie. Val de proteste după realegerea lui în funcție
Noul spital din Fălticeni, ce are 93 de saloane a câte două-trei locuri, cu grup sanitar propriu și prize de fluide pentru fiecare pat, ar putea trata zeci de mii de persoane din oraș și localitățile limitrofe, ținând cont că a fost proiectat cu secții de Radiologie și imagistică medicală, Laborator de analize medicale, Bloc operator (6 săli de operație), Stație centrală sterilizare, Compartiment de Primiri Urgențe, Ambulatoriu de specialitate, Serviciul BFT și Kinetoterapie, la care se adaugă un departament de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Mai mult, în noul spital din Fălticeni, încă nefuncțional, se pot amenaja secții dedicate, iar la nevoie întreaga unitate medicală poate fi transformată în centru pentru tratarea pacienților cu COVID-19, existând o stație proprie de oxigen cu două generatoare de mare putere deja instalate și puse în funcțiune.
Lucrările de construcție sunt finalizate, interiorul la fel, au fost semnate și acordurile cadru cu furnizorii de echipamente medicale, însă lipsesc banii pentru aparatura necesară fiecărei secții - printre ultimii pași înainte de începerea activității medicale.
Autoritățile locale cer ajutor de la București
Potrivit Cronica de Fălticeni, primarul Cătălin Coman, precum și managerul Spitalului Municipal Fălticeni, doctorul Vlad Morariu, au trimis pe 22 martie o nouă solicitare Ministerului Sănătății pentru alocarea fondurilor necesare achiziției de aparatură medicală pentru spital.
Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni - Nu mai este de glumă, nu mai vorbim că poate la jumătatea anului, la anul viitor. Avem un spital gata, oameni buni, un spital care trebuie dotat, un spital care poate fi foarte important în lupta pe care o ducem cu Covid-19. Avem nevoie de 23.868.000 de lei, incluzând toate dotările necesare pentru Spitalul Municipal Fălticeni. Clădirea este funcțională, și praful este șters. Trebuie ca toți actorii politici să înțeleagă că este păcat ca un spital gata, repet, gata, să nu poată fi pus la dispoziția celor care au nevoie. Vorbim de 150.000 de oameni din zona Fălticeni, vorbim de un județ, Suceava, grav afectat de acest virus, vorbim de o întreagă zonă, vorbim de foarte mulți oameni care ar putea beneficia de acest spital. Ne trebuie dotările medicale, atât.
De această dată, informează sursa citată, demersurile par a fi găsit susținere și la nivelul Instituției Prefectului, precum și în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Spitalul din Suceava în carantină, urgențele merg la Rădăuți. Stocuri pentru doar câteva zile
Cel mai important spital din Suceava, Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou", a intrat luni, 23 martie, în carantină, după ce nu mai puţin de 27 de medici și asistenți s-au infectat cu coronavirus. Alte câteva zeci de cadre medicale încă aşteaptă rezultatele testelor.
Situaţia gravă se petrece într-un spital în care au murit astăzi doi oameni din cauza coronavirusului: o femeie de 72 de ani şi un bărbat de 71 de ani.
Toate urgenţele vor fi redirecţionate de acum către Spitalul Municipal Rădăuţi, care are însă o capacitate redusă și stocuri pentru doar 7-10 zile, în condiții normale de operare.
Ținând cont de volumul de pacienți ce urmează a fi transferați către Spitalul din Rădăuți, managerul unității, Traian Andronachi, avertizează că stocurile s-ar putea epuiza rapid și cere transferarea materialelor necesare de la Spitalul din Suceava, precum și donații din partea populației.
Traian Andronachi, manager Spital Municipal Rădăuți - În momentul de față, Spitalul Municipal Rădăuți dorește să anunțe întreaga populație că începând de la ora 09:30, azi, Spitalul Municipal Rădăuți a devenit spital de resort la nivel de județ Suceava. Tot ceea ce înseamnă urgențe medicale, la nivelul întregului județ, vor ajunge la Spitalul Municipal Rădăuți. Am purtat discuții cu Direcția de Sănătate Publică Suceava și cu Serviciul Județean de Ambulanță care m-au anunțat deja că ambulanțele sunt pe drum, către spitalul Rădăuți. În momentul de față avem stocuri de materiale care ne pot asigura funcționarea, în condițiile care tocmai s-au modificat, pentru un termen mai scurt decât termenul anunțat anterior.
Pe 12 mai 2019, ministrul Sănătății din Cabinetul Dăncilă, Sorina Pintea, declara că noul spital din Fălticeni va deveni funcțional din septembrie.
Potrivit Cronica de Fălticeni, Pintea promitea, la Frasin, că la Fălticeni vor ajunge 10 milioane de lei pentru finalizarea construcției spitalului și alte 25 de milioane pentru achiziționarea de echipamente medicale.
Pe 10 octombrie 2019, Executivul Dăncilă a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, iar soarta Spitalului din Fălticeni a rămas în continuare incertă.
În funcție de răspunsul primit de oficialii din județul Suceava cu privire la finanțarea noului spital din Fălticeni, acest articol va fi actualizat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰