Antena Meniu Search
x

Spitalele din România raportează un număr foarte mic de infecţii

După ce medicii de la spitalul de arşi au recunoscut că cel puţin trei dintre răniţii de la Colectiv au murit din cauza infecţiilor luate după internare

Vezi și

După ce medicii de la spitalul de arşi au recunoscut că cel puţin trei dintre răniţii de la Colectiv au murit din cauza infecţiilor luate după internare, acum ministerul sănătăţii vrea să ştie cât de gravă este situaţia de fapt.

Şi a cerut direcţiilor sanitare verificarea amănunţită a spitalelor. Reporterii Observator au cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică o analiză a raportărilor de anul acesta. În loc de analiză, am primit însă doar cifre care arată că în unele judeţe din România rata infecţiilor este zero. Vorbim despre aceste date cu Mădălina Samoilă. Bun găsit, Mădălina. Pe hârtie stăm bine. În acte lucrurile arată foarte bine. Cifrele arată că spitalele din România raportează un număr infim de infecţii. În timp ce media europeană de raportări este de 8-10%, noi raportăm până în 2%. Astfel, potrivit cifrelor de la Institutului de Sănătate Publică, în primele 9 luni ale acestui an, au fost raportate doar 9.000 de infecţii nosocomiale, la nivelul întregii ţări. Dintre acestea, aproape 3.000 infecţii digestive, 2.000 de infecţii respiratorii şi 800 au fost cazuri de septicemie. În secţiile de chirurgie şi terapie intensivă au fost cele mai multe cazuri: aproape 2.500 în fiecare. Dacă am face un clasament, Capitala este pe primul loc. Are cele mai multe spitale, de la care au venit 2,500 de raportări ale infecţiilor. Urmează judeţul Iaşi, unde sunt înregistrate 1,500, şi Clujul cu 900. La polul opus, sunt şi judeţe în care incidenţa infecţiilor nosocomiale tinde spre zero. Aici intră Ilfovul, Bistriţa Năsăud, Tulcea şi Caraş Severin. Dacă vorbim şi despre anul trecut, ei bine situaţia pare trasă la indigo. În 2014, la nivelul întregii ţări au fost făcute doar 10.000 de raportări. Acum însă şefii din Ministerul Sănătăţii vor să afle dacă nu cumva cifrele nu corespund cu realitatea. Aşa că cei de la direcţiile sanitare au plecat în control.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Spitalele din România raportează un număr foarte mic de infecţii