Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Stânci sparte cu picamerul, în rezervația Cheile Sohodolului. Transportatorii de lemne erau încurcați de monumentele naturale

Situație incredibilă într-una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din țara noastră. În Cheile Sohodolului, transportatorii de lemne au spart stâncile ca să facă loc camioanelor încărcate cu bușteni. Pentru că îi încurcau rocile de pe marginea drumului, au început să le distrugă, pur și simplu, cu un picamer, fără să le pese că se află într-o arie protejată. Incidentul a atras deja primele amenzi aplicate de comisarii de mediu. 

de Diana Speretoiu

la 16.06.2020 , 18:55

  • Distrugeri într-o rezervație naturală
  • Au distrus stâncile să încapă camioanele cu lemne

Cheile Sohodolului se întind pe mai bine de 300 de hectare. Rezervația este cunoscută în toată lumea pentru formațiunile sale calcaroase unice, monumentele naturale spectaculoase și speciile de păsări protejate care și-au făcut adăpost în pădure și pe stânci. Habitat ce poartă acum din ce în ce mai multe amprente ale celor care exploatează pădurile din zonă.

Primele distrugeri pot fi observate cu ușurință la nici 500 de metri de la intrarea în Cheile Sohodolului. Deși e rezervație naturală, acest lucru nu i-a oprit pe transportatorii de lemne să spargă, pur și simplu, stâncile ca să facă loc pe șosea camioanelor mai ales că, în această zonă, își rupeau des oglinzile.

Să spargă stâncile abrupte transportatorii ar fi folosit un picamer și un utilaj. Au continuat procedura periculoasă în mai multe zone fără să le pese de distrugerile ireversibile pe care le provoacă.

Vezi și

Dovada ilegalității a rămas și acum chiar peste drum de locul în care stâncile au fost distruse. Rămășițele au fost aruncate în albia râului, unde au fost găsite de comisarii de mediu.

"Acolo este arie protejată și sit Natura 2000, motiv pentru care am descins și am făcut verificările de rigoare. În urma lor, s-a constatat într-adevăr că au fost dislocate anumite roci de pe Cheile Sohodolului", a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj

Incidentul le-a adus prima amendă celor care ar trebui să aibă grijă de zona protejată. 50 de mii de lei, sancțiune pe care a primit-o Obștea Runcu. Reprezentanții instituției se plâng că le este imposibil să supravegheze întreaga rezervație.

Cosmin Arbagicm, președintele Obștei Runcu - S-au spart, dar de un agent economic, nu de obște. Or, drumul respectiv are 30 de kilometri, e județean. Nu pot să țin oamenii să păzească un drum de 30 de kilometri ca să nu vină unul să spargă pietrele.

Nereguli în lanț în Rezervația Cheile Sohodolului

În Cheile Sohodolului, însă, neregulile par că se țin lanț. Tot transportatorii de lemne ar fi făcut mai multe drumuri forestiere care să le ușureze munca în pădure. Și, pentru asta, s-au dat amenzi.

Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj - Am mai depistat și alte construcții făcute ilegal, fără avizele necesare. Este vorba de niște drumuri forestiere urmare a faptului că, în zonă se exploatează și masă lemnoasă. De asemenea, și în acest caz, am aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 60 de mii de lei. Este arie protejată și menirea noastră este să o protejăm.

În același timp, a fost făcută o sesizare și către Agenția Națională a Ariilor Protejate ca să stea cu ochii pe Chei. Cei de la Oșbte au contestat ambele amenzi și așteaptă verdictul instanței. Între timp, zona protejată este supravegheată doar în weekend, când crește numărul turiștilor care ajung la munte.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Stânci sparte cu picamerul, în rezervația Cheile Sohodolului. Transportatorii de lemne erau încurcați de monumentele naturale