Antena Meniu Search
x

Cele mai frumoase straie populare se fac în Bihor

Tradiţia rămâne vie în Bihor. Ne-o dovedeşte o femeie care îşi păstrează straiele populare într-o ladă de zestre veche de sute de ani. Şi le scoate de acolo doar când întâlneşte pe cineva care merită să le poarte.

De Redactia Observator la 18.03.2019, 13:21
Vezi și

Tradiţia rămâne vie în Bihor. Ne-o dovedeşte o femeie care îşi păstrează straiele populare într-o ladă de zestre veche de sute de ani. Şi le scoate de acolo doar când întâlneşte pe cineva care merită să le poarte.

La poalele Munţilor Pădurea Craiului, într-o zonă pitorească, liniștită și deosebit de frumoasă, se întinde comuna Roşia, una dintre cele mai mari şi mai bogate comune ale judeţului Bihor.

Acum însă pe uliţele din comună mai trece doar timpul. Şi, din când în când, câte un localnic. Bătrân. Tinerii au plecat în lumea mare să îşi facă un viitor, după ce fabrica de bauxită din zonă s-a închis. Cei rămaşi sunt puţini, dar ţin cu dinţii să ducă mai departe o tradiţie veche de sute de ani.

Zeci de straie populare brodate cu fir roşu sunt scoase la lumină din lada de zestre. Sunt comorile Floarei Codoban. Toate sunt ţesute chiar de ea, în atâţia ani, câţi unii n-au de viaţă. 

Fac costume populare, fac streiţe, fac lucrurile un pic mai uşoare, decât s-au făcut în tinereţea mea. O straiţă 100 de lei, mai avem prosoape, o cămaşă 700, poalele sunt mai scumpe

Şi dacă vi se pare mult, vă invităm la o lecţie de răbdare. În casa Floarei Codoban, la războiul de ţesut. Puţini mai ştiu meşteşugul. Şi mai puţini vor să îl înveţe.

La câţiva kilometri distanţă, în satul Luncasprie, şi Florica Monenciu păstrează tradiţia vie. Brodează manual cămăşi, pentru oricine îi trece pragul casei.

O ie brodată manual ajunge la aproape 200 de lei. O nimica toată dacă ar fi să o comparăm cu preţurile iilor din magazine, care nu poartă nici atâtea cusături şi nici atâtea poveşti.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Cele mai frumoase straie populare se fac în Bihor

Breaking News

O imagine "nebună", cu un munte de rachete în Ucraina. Sunt resturile de proiectile cu care a fost...

O imagine "nebună", cu un munte de rachete în Ucraina. Sunt resturile de proiectile cu care a fost bombardat Harkovul