Studiu: goana după fericire provoacă depresii, avertizează cercetătorii. Unde greșim?
Cercetătorii au descoperit: goana după fericire ne provoacă depresii.
Ei ne atrag atenția asupra numeroaselor situații în care am urmărit cu asiduitate un anumită slujbă sau o anumită relație, pentru a descoperi ulterior că aceasta nu ne mai satisface.
Deși pare de neconceput, studiul arată că, la un an de la câștigarea marelui premiu la loto, o persoană nu este mai fericită decât o alta care a rămas paralizată în urma unui accident.
Conform observațiilor lui Dan Gilbert, psiholog, autorul cărții ”Stumbling on Happiness”, oamenii posedă un ”sistem imunitar psihologic” care le permite să își adapteze viața la lumea de zi cu zi, pentru a ne simți mai bine atunci când ne raportăm la aceasta.
Definiția dată de Gilbert fenomenului este ”fericire artificială”, iar aceasta este la fel de puternică și de longevivă precum fericirea reală. Opinia Lui Dan Gilbert poate fi urmărită în această prezentare.
Cercetătorii Universităților Stanford, Harvard și Houston au ajuns la concluzia că goana pentru a atinge fericirea ne aruncă mai abitir în depresie. Studiul acestora poate fi consultat aici.
Explicația este simplă: adesea oamenii greșesc atunci când decid ce anume i-ar face fericiți.
Psihoterapeuții Kennon Sheldon și Sonja Lyubomirsky, experți în probleme legate de fericire, ne sfătuiesc să adoptăm un model în doi pași pentru a fi mai mulțumiți în viață:
1. să apreciem în permanență lucrurile pe care le avem.
2. să introducem în viața de zi cu zi puțină varietate.
Pentru a ne păstra mai multă vreme euforia legată de un lucru, trebuie să ne reamintim constant ce anume ne-a încântat la el atunci când ne-am simțit fericiți pentru prima dată.
Sursa: FastCompany
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰