Antena Meniu Search
x

Doi ani de la #colectiv: mărturiile emoționante ale supraviețuitorilor

Cu gândul la vieţile pierdute, au cântat la chitară, apoi s-au plimbat în tăcere şi au aprins lumânări în faţa clubului mistuit de flăcări.

Vezi și

Cu gândul la vieţile pierdute, au cântat la chitară, apoi s-au plimbat în tăcere şi au aprins lumânări în faţa clubului mistuit de flăcări. În total, 65 de tineri au murit: 64 ucişi de fum şi foc, iar ultimul, doborât de suferinţă, la un an şi jumătate de la incendiu.

O baladă a durerii şi un marş al tăcerii, în care s-au unit sute de oameni. Au pornit împreună din Piaţa Unirii, până la fosta fabrică Pionierul. 

Acolo, au aprins lumânări lângă fotografiile celor 64 de îngeri ucişi în Colectiv. 

Supravieţuitorii s-au întors şi ei în locul care le-a schimbat destinele. La doi ani de la tragedie, continuă şi acum lupta. 

Mădălina Adina Apostol, supravieţuitoare: "Vreau sa termin cu operaţiile, să mă simt liberă să fac lucruri şi să revin acasă. Mai am de făcut implant la păr, să mai fac un implant la gât, operaţii la faţă."

Corina Ioniţă, supravieţuitoare: "Vreau să mă implic în dezvoltarea mea şi în proiectele mele."

Alex Plîngu, supravieţuitor: "Să ajung un arhitect foarte bun, să ajung un cântăreţ foarte bun."

Sunt planurile celor mai norocoși din noaptea Colectiv. Supravieţuitorii care au trecut pe lângă moarte. 

Adina trăiește şi acum între două lumi: Belgia este acum acasă pentru ea. Medicii de acolo au salvat-o. În România, vine doar să-şi încarce bateriile. Niciodată singură. 

La fel ca ea, Corina încearcă să uite tragedia, dar nu poate deocamdată.

"În câteva secunde mi-am văzut filmul vieţii, ca în filme, am realizat că o să mor, eram împăcată, m-am întors cu spatele după ce mi-am stins părul, cu gândul să fiu recunoscută. Să nu-mi ardă faţa, eram sigură ca nu o să supravieţuiesc", mărturiseşte Corina. 

Dar a supraviețuit. A ajuns conștientă la spital și, după câteva săptămâni de tratament în Marea Britanie, s-a întors acasă. 

"Colectiv nu se va şterge niciodată. Intenţionez să îmi acopăr toate cicatricele cu tatuaje. Spatele, o păsare pheonix, Vreau sa imi fac acel dragon de la videoclipul melodiei "The day we die", pe picior numarul de pe cartonul pe care mi l-au dat la garderobă", mai spune Corina. 

Pe ei, Colectiv i-a schimbat definitiv. 

Alex Plîngu: "Am început să nu mai urăsc, am început să zâmbesc mai mult."

Însă aşteaptă şi acum schimbarea cea mai mare. Cea a României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Doi ani de la #colectiv: mărturiile emoționante ale supraviețuitorilor