Antena Meniu Search
x
LIVE

Nou focar de pestă porcină în Gorj. Sute de porci mistreţi sacrificaţi

Proprietarul unui domeniu de vânătoare din judeţul Gorj este de-a dreptul disperat! Totul a început după ce câţiva dintre porcii săi mistreţi s-au îmbolnăvit de pestă. Autorităţile au luat o măsură drastică: toate cele două mii de animale să fie împuşcate.

De Diana Speretoiu la 12.02.2020, 13:57
Vezi și

Proprietarul unui domeniu de vânătoare din judeţul Gorj este de-a dreptul disperat! Totul a început după ce câţiva dintre porcii săi mistreţi s-au îmbolnăvit de pestă. Autorităţile au luat o măsură drastică: toate cele două mii de animale să fie împuşcate.

Nu conta că vorbim despre scroafe care abia au născut, măcelul trebuie să fie total. Proprietarul domeniului spune că majoritatea animalelor erau sănătoase, iar carnea lor putea fi dată spitalelor sau caselor de copii.

Cu toate acestea, i s-a impus să le îngroape. Omul estimează că autorităţile i-au produs o pagubă care depăşeşte un milion de euro.

Masacrul a început acum o lună. Trei porci mistreți au fost găsiți morți pe domeniul de vânătoare, iar probele au confirmat că aveau pestă porcină. Măsura a fost dispusă de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare.

Ion Iordache – proprietarul complexului de vânătoare: Sunt foarte speriate animalele că în fiecare zi am tras după ele

Scroafele au început să fete, au purcei mici. Nu putem să facem așa ceva. Indiferent cât de vânător ai fi, cât de multă dorință ar avea unii să împuște animale, asta tot nu poate, să împuște purceaua care are purcei după ea sau purceii aceia mici

15 vânători merg aproape zilnic să caute mistreții pe 300 de hectare de pădure.

Ion Iordache – proprietarul complexului de vânătoare: Este un măcel pe care nimeni nu și-l dorește și suntem obligați să-l facem

În total, ar trebui să fie împuşcaţi 2.000 de porci mistreți. Până acum, au fost uciși peste 1.300. Numai că, din cauza stresului provocat de împuşcături, au murit şi patru cerbi. Pentru că nu au mai întâlnit o astfel de situație, autoritățile n-au știut cum să gestioneze situația până la capăt și s-au încurcat în ițele legii.

Sorin Ștefănescu – directorul DSV Gorj: Am propus să se recolteze acele animale, să se testeze integral pentru că așa prevede legislația în vigoare și, în funcție de rezultat, să se decidă destinația acelor carcase.

Ceea ce era o interpretare greșită a legislației pentru că această prevedere putea fi aplicată doar în fondurile cinegetice, unde este proprietar statul, și nu pe proprietăți private. Astfel ca discuțiile au fost reluate în Comitetul pentru Situații de Urgență Gorj și s-a stabilit că măsura prevăzută de lege este, de fapt, împușcarea mistreților, în cazul de față fiind vorba de o exploatație.

Gheorghe Grigorescu – subprefectul județului Gorj: Noi am propus, ca în locul vânătorii, să fie uciderea imediată a efectivului de animale și îngroparea, neutralizarea acestora.

Cu porcii îngropați, omul de afaceri, care a investit mai bine de trei milioane de euro în complexul de vânătoare, a aflat că riscă să nu primească nici măcar un leu despăgubire. În plus, cele mai multe probe au arătat până acum că animalele ar fi fost sănătoase.

Ion Iordache – proprietarul complexului de vânătoare: Neoficial, ni s-a transmis că în jur de 90% dintre mistreți nu sunt contaminați încă. Chiar și în aceste condiții, suntem obligați să îi îngropăm. Sunt în jur de 250 de tone de carne pe care am îngropat-o. Este carne sănătoasă, bio, care putea să hrănească toate spitalele și orfelinatele din țara asta pentru o perioadă.

Proprietarul parcului de vânătoare estimează deja pagubele la un milion de euro. La acești bani, se adaugă și plata vânătorilor, îngroparea animalelor, dar și partidele de vânătoare anulate.

Ion Iordache – proprietarul complexului de vânătoare: Majoritatea vânătorilor din Europa își doreau să vină la noi.

După ce vor fi uciși toți mistreții, pădurea urmează să fie dezinfectată. Cât despre repopulare, ea va fi posibilă abia peste 6 luni. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Nou focar de pestă porcină în Gorj. Sute de porci mistreţi sacrificaţi