Taberele din România, frumoase doar în amintiri. Locuri altădată vii s-au transformat în ruine
Taberele din România sunt frumoase doar în amintiri! În realitate, multe au fost lăsate în paragină, pentru că nici ministerul Tineretului, nici autorităţile locale nu găsesc bani să le renoveze. Tabăra de la Leghia, din judeţul Cluj, este un exemplu elocvent.
Taberele din România sunt frumoase doar în amintiri! În realitate, multe au fost lăsate în paragină, pentru că nici ministerul Tineretului, nici autorităţile locale nu găsesc bani să le renoveze. Tabăra de la Leghia, din judeţul Cluj, este un exemplu elocvent. Descoperim dezastrul prin ochii unei tinere care s-a întors acolo după 32 de ani.
Acoperită de buruieni, cu scări rupte şi lacăte ruginite la uşi, clădirea principală a taberei de vară de la Leghia stă să se prăbuşească.
Cu un deceniu în urmă, centrul de agrement putea găzdui câte 170 de copii pe săptămână.
Până în anul 2010, copiii care veneau în tabără, pe lângă diferitele activităţi şi plimbări pe dealurile din apropiere, se puteau răcori şi la piscină. Astăzi, tot ce mai aminteşte de acele vremuri e un şezlong rupt şi un bazin plin de apă verde pe care broaştele au pus stăpânire.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Autoritățile nu pot oferi nici măcar promisiuni
În 2011, tabăra care aparţinea de Ministerul Tineretului a fost trecută în administrarea comunei Aghireşu. O mutare care a făcut parte dintr-un amplu proces de descentralizare. Micuţa localitate nu a putut să gestioneze însă noua proprietate.
300.000 de euro ar fi necesari pentru reabilitarea clădirilor. Banii sunt aşteptaţi de la Consiliul Judeţan, dar nu există nicio promisiune fermă. Între timp, tabăra a devenit de nerecunoscut pentru cei care îşi petreceau verile aici, în copilărie.
Amintiri din tabra de pionieri de la Leghia, 25 august - 3 septembrie 1987, la cinci minute după carnaval. Doar pozele mai dovedesc că odată locul acesta era plin de viaţă şi râsete de copii. Acum clădirile de degradează tot mai mult de la o zi la alta şi curtea interioară a fost năpădită de bălării.25 de tabere sunt aceeaşi situaţie. Adică nu mai pot primi deloc copii. La Năvodari, doar câteva pavilioane mai pot fi folosite.
Până în 2020, toate cele 147 de tabere de copii din ţară ar trebui să treacă în grija administraţiilor locale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰