Video Proiectul pentru testare în farmacii mai are de aşteptat: Farmaciştii nu ştiu încă ce au de făcut
Proiectul pentru testare în farmacii mai are de aşteptat. Farmaciştii nu s-au lămurit încă de unde vin testele, cui raportează şi ce au de făcut de fapt. În plus, nu toate farmaciile pot respecta regulile pe care le-a impus Ministerul Sănătăţii. Nici măcar preţul testării nu e clar.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Singura şansă să facem testare în condiţii de siguranţă, ar trebui să tăiem o bucată din acest zid sau mai în faţă. S-ar putea monta o uşă iar intrarea să fie complet independentă.
Majoritatea farmaciilor din ţară sunt organizate la fel, strict pentru vânzarea de medicamente. Aşa că testarea nu se va putea face peste tot. Regula este clară, trebuie să existe un spaţiu special amenajat în interior sau un cort în faţă.
Testare anti-covid în farmacii
- Are o suprafață de minim 4 metri pătraţi utili, delimitată de spațiul oficinei (poate exista posibilitatea separării prin instalarea unui/unor paravane opace)
- Pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 poate fi organizată prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile de la art. 4, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
Aici spaţiul e gândit să poată fi împărţit. Adică, o parte de oficină este în partea stângă şi poate deservi partea de pacienţi iar în partea dreaptă mai avem o zonă de oficină care ar putea fi oricând trasformată într-o zonă de testare COVID.
Sunt însă multe clarificări de care farmaciştii au nevoie.
Ştefan Marius Răzvan, administrator farmacii: "Unde vom raporta pacienţii pozitivi? Ce vom face dacă pacientul va refuza să fie raportat? Prin ce canal ne va distribui Ministerul Sănătăţii testele? Ne vom duce să le luăm cu sacoşica? Vor veni prin curier? Va trebui să facem noi comandă către un anumit distribuitor?"
Nici la Ministerul Sănătăţii lucrurile nu sunt încă foarte clare.
Preţul diferă în funcţie de originea testului
Vlad Voiculescu: "Se fac progrese deja la nivelul entitatilor private. Treaba Ministerului Sănătăţii e în primul rând aceea de reglementare, de furnizare a acestor teste".
Singurul lucru cert este că va mai trece ceva timp până ne vom putea testa în farmacii. Iar preţul pentru client diferă în funcţie de originea testului. Dacă testele vin de la Ministerul Sănătăţii, atunci plăteşte doar serviciul propriu-zis. Dacă nu, plăteşte şi testul.
"Am fost asiguraţi că preţurile vor fi decente.
- 100 lei dacă va fi inclus şi testul propriu zis?
Nu pot să mă pronunţ, cred că este o cifră corectă dar depinde de valoarea testului şi valoarea materialelor de protecţie".
Mai reticenţi sunt eventualii clienţi. "Aş plati undeva la 50-60 lei. Sper sa fie mai ieftine".
Acum, în farmacii, se găsesc teste rapide antigen la preţuri între 20 şi 60 de lei. Cele cumpărate de Ministerul Sănătăţii nu depăşesc, însă, 10 lei bucata.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰