Antena Meniu Search
x

Testul PCR, viză pentru vacanță. Testele rapide, în schimb, nu garantează intrarea în anumite țări

În vara COVID, pe lângă paşaport şi bilete trebuie să avem în bagaj şi rezultatul testului. Din ce în ce mai multe state cer românilor să aibă o probă că nu sunt infectaţi. Grecii fac testul pe banii lor, dar alţii nu-s la fel de generoşi. Atenţie, însă, la capcane! Nu orice test e un bilet de acces în ţări străine.

de Redactia Observator

la 09.07.2020, 20:43

Vezi și
  • Nu orice test de COVID-19 este valabil la granițele țărilor care îl cer
  • Clinicile au început să se aglomereze, în perioada vacanțelor

Testele real-time PCR sunt singurele care determină dacă sunteţi infectaţi la momentul testări şi singurele acceptate la fronieră. Aşa-numitele "teste rapide", utile pentru testarea în masă, arată prezenţa anticorpilor şi nu vă vor folosi la ieşirea din ţară.

Andrei Rogoz, medic epidemiolog: Testele PCR au fost de la început şi rămân în continuare principala metodă de diagnostic a unei persoane infectate. Reprezinză recoltarea din nas sau din gură profund a unor secreţii. Testele rapide, care în general au fost asimilate cu testele de anticorpi, analizează şi dau ca rezultat răspunsul imun al organismului la infecţie. Şi sunt foarte multe probleme cu aceste teste pentru a putea fi utilizate pentru diagnostic. La unele persoane apar târziu aceşti anticorpi.

Testarea PCR presupune recoltarea de exudat, în timp ce testul rapid se face din sânge. Rezultatul PCR va ajunge în câteva ore. Cel al testului sanguin, chiar şi într-un sfert de oră. Cu toate că sunt diferite, au un lucru în comun: ambele trebuie făcute de către personal medical avizat.

Aşadar, nu vă lăsaţi înşelaţi de orice informaţie găsită pe internet. Cu un test pe care îl faceţi singuri, acasă, nu veţi putea ieşi din ţară. În plus, fiind un act medical, testarea la domiciliu nu este legiferată.

După ce autorităţile din Cipru, Austria şi Slovacia au anunţat că testele sunt obligatorii la intrarea în ţară, clinicile au început să se aglomereze.

Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore

Dacă veţi căuta pe Internet "testare PCR" veţi vedea pe prima pagină laboratoarele autorizate care fac aceste teste. Pentru programare, pentru a scuti timp, puteţi să completaţi un formular online. Fie veţi fi sunat de către un reprezentant al centrului, fie vă alegeţi dumnevoastră data şi ora la care să vă prezentaţi pentru test.

Când alegeţi ziua, ţineţi cont de faptul că rezultatul prezentat la graniţă nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore.

Toată procedura de testare nu durează mai mult de 5 minute. Prima dată se completează un formular. După care, începe propriu-zis recolarea care, la fel, nu durează mai mult de un minut.

Următorul pas este să căutaţi rezultatul testului pe internet. Dacă este negativ, puteţi pleca relaxaţi în vacanţă.

În schimb, bugetul va trebui suplimentat. Un singur test PCR costă, în medie, 350 lei. Astfel, o familie cu doi copii ar putea plăti 1.400 lei doar pentru testare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Testul PCR, viză pentru vacanță. Testele rapide, în schimb, nu garantează intrarea în anumite țări