25% dintre românii rămași fără loc de muncă din cauza pandemiei de coronavirus sunt tineri: "Mă gândeam să-mi caut de muncă în afară"
Din nefericire, pandemia a produs şi victime colaterale - tinerii, aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Ori proaspăt intraţi pe piaţa forţei de muncă, ori abia ieşiţi de pe băncile facultăţii, aceştia sunt acum mai bulversaţi ca niciodată. Din nefericire, 40% dintre aceştia lucrau chiar în domeniile sever afectate de pandemie, cum ar fi HoReCa, retail sau servicii. Mulţi au intrat în şomaj tehnic, în timp ce alţii au fost chiar daţi afară. Cât de dificil îi este unui tânăr să se reangajeze în acestă perioadă, vedeţi în materialul următor.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Peste 40% dintre tinerii din România lucrau în domenii grav afectate de pandemia de coronavirus.
Alex are 28 de ani şi, până de curând, lucra în domeniul cercetării de piaţă. Pentru el, pandemia a venit la pachet cu pierderea locului de muncă. De trei luni stă acasă.
Alex Poştoacă: Eu lucram pe proiect, doar că nu s-a mai continuat pe proiectul respectiv. M-am descurcat din economii. Din ajutorul părinţilor, parţial. Am mai tăiat din cheltuieli. Nu mai plătesc chirie. M-am mutat acasă, la ţară la părinţi.
De atunci, Alex încearcă să se reangajeze, dar nu are unde. Puţine sunt companiile care fac angajări în timp de criză. Iar acestea caută oameni cu experienţă, pe salarii mici.
Alex Poştoacă: Nici nu mai ştiu la câte joburi am aplicat, le-am pierdut numărul. Și am avut vreo trei interviuri, care s-au terminat după discuţia despre salarizare. Acum mă gândeam să îmi caut de muncă în afară.
În străinătate, cele mai multe angajări se fac acum în medicină, agricultură, transporturi şi construcţii.
În România, un sfert din numărul celor care şi-au pierdut jobul în pandemie sunt persoane până în 29 de ani.
Peste 40% dintre persoanele tinere lucrau chiar în domeniile sever afectate de pandemie. Ne referim la industrii precum HoReCa, servicii sau transporturi aeriene.
Statul încearcă în zadar să încurajeze firmele să facă angajări.
Tudor Polak, secretar de stat Ministerul Muncii: Orice angajator care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani poate beneficia de o sumă în valoare de 50% din salariul brut al acestuia, până la un plafon maxim de 2500 de lei.
Singura condiţie este ca posibilul angajat să rămână în companie pentru cel puţin doi ani. Doar că tinereţea nu pare să fie criteriu în alegerea finală a angajatorului, deşi vine la pachet cu multe avantaje.
Cosmina Noaghea, consultant resurse umane: Ei sunt ceva mai adaptabili. Sunt mai puţin obişnuiţi să îşi facă planuri şi au un stil de viaţă ceva mai flexibil. În plus, au şi abilităţile digitale care sunt foarte căutate în ziua de astăzi.
Situaţia este la fel de dramatică în toată lumea. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii din cadrul ONU, la nivel global, unul din șase tineri nu mai lucrează din cauza pandemiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰