Ion Țiriac ridică bloc de 80 de etaje în locul unui turn simbol al Capitalei
Un turn face loc altor turnuri. Cea mai înaltă clădire industrială din Capitală şi, cândva, cel mai înalt turn din Europa pentru testarea ascensoarelor - este demolat. În locul lui vor fi ridicate blocuri cu 80 de etaje.
- Lucrările la complexului gândit de Ion Țiriac vor dura trei ani.
- Construirea turnului de verificare a ascensoarelor a început în 1986.
Planul aparţine omului de afaceri Ion Ţiriac, care va construi aici un complex rezidențial de lux cu piscină şi SPA la interior.
Dorin Ștefan, arhitect: Acest turn era semnul după care ne aminteam că intrăm în București. Are o semnificație sentimentală și importantă în perspectiva anilor.
Povestea turnului de verificare a ascensoarelor a început în 1986, când Nicolae Ceaușescu a vrut să știe cum vor funcţiona cele 55 de lifturi de la Casa Poporului, pe atunci - în construcție. Iniţial, clădirea avea 37 de metri înălţime, însă fostul dictator a dat ordin să fie mai mare.
Dorin Ștefan, arhitect: Pentru Casa Poporului, atunci au făcut un turn care ajungea până pe la 120 de metri înălțime. Nu mai avea aceeași imagine. Devenise una mult mai tehnică, mai înaltă. Chiar cea mai înaltă construcţie industrială din Capitală şi, totodată, cel mai înalt turn pentru verificarea ascensoarelor din Europa, ridicat pe 23 de nivele. Clădirea, în ciuda celor 114 metri înălţime, era si cel mai sigur imobil din București în cazul unui cutremur major.
Turnul nu a fost folosit niciodată. După căderea regimului comunist, Ion Țiriac a cumpărat terenul pe care funcţiona Societatea Română de Ascensoare. La începutul săptămânii a început demolarea turnului.
Dispare încet una dintre clădirile simbol ale Capitalei. Aceasta este distrusă bucată cu bucată în aceste zile. Muncitorii au început cu demolarea pereților părții superioare a blocului turn care domină zona Giulești.
Complexul rezidenţial de lux care va înlocui construcția simbol va avea clădiri cu până la 80 de etaje. Aici vor fi apartamente şi penthouse-uri cu piscină interioară şi clădiri de birouri. Proiectul ar urma să fie gata în trei ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰