Tot mai multi tineri devin dependenti de jocuri video, iar unii dezvolta chiar lumi paralele
In lumea virtuala sunt eroi cu puteri extraordinare, asasini nemilosi sau soldati din trupele speciale. In viata reala sunt dependenti de jocuri.
Tot mai putini rezista. Popularitatea jocurilor video a intrecut-o chiar si pe cea a filmelor de la Hollywood, in Romania. Iar numarul celor care raman captivi in lumea virtuala creste. “Cred ca s-a dublat, s-a triplat. Inclusiv solicitarile de informatii sunt pe partea asta, ceea ce nu se intampla atat de mult anul trecut”, sustine psihologul Ana-Maria Moldovan
Solicitari vin in special de la parintii disperati ca nu-si mai pot desprinde copiii de jocuri. Iar cand pustii ajung sa petreaca in fata calculatorului mai mult de cinci ore pe zi, e o problema. “Creste toleranta, adica pentru a obtine acelasi nivel de satisfactie am nevoie sa cresc timpul petrecut in fata calculatorului si in acelasi timp apare o stare de sevraj”, a mentionat psihologul.
Dependenta de jocurile video trebuie tratata ca cu seriozitate, spun psihologii. Chiar daca nu a fost clasificata ca boala. Poate duce la izolare sociala, depresie, tulburari de comportament. Dar si la epuizare fizica, la iritarea ochilor, la dureri de cap si de spate sau la obezitate.
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
- 4 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 4 aprilie, Sfântul Iosif. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, vineri 4 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
Simptome precum izolarea adolescentilor in propria camera, ignorarea familiei si a prietenilor sau renuntarea la o alimentatie si o igiena regulata sunt intalnite, conform medicilor americani si la dependentii de droguri.
Parintii pot recunoaste ca propriul copil a cazut in patima pentru jocurile electronice, atunci cand acesta petrece, zilnic, mai mult de cinci ore in fata calculatorului si reactioneaza violent, in cazul in care i se interzice sa il mai foloseasca.
Principalele efecte ale dependentei sunt scaderea capacitatii de concentrare, cresterea nervozitatii si sedentarismul, ce ii poate marca pe tineri pentru tot restul vietii, ducand la depresie si anxietate.
Acest fapt a determinat includerea respectivei manifestari in urmatoarea editie a manualului de diagnostice, fiind clasificata ca afectiune psihica. Deocamdata, cele mai la indemana remedii sunt terapiile, parintii fiind sfatuiti sa nu le interzica tinerilor accesul la calculator, ci sa le limiteze timpul petrecut astfel, incurajandu-i sa faca o plimbare in parc sau sa inceapa practicarea unui sport.
Înapoi la Homepage
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰