Antena Meniu Search
x

Tot mai multi tineri devin dependenti de jocuri video, iar unii dezvolta chiar lumi paralele

In lumea virtuala sunt eroi cu puteri extraordinare, asasini nemilosi sau soldati din trupele speciale. In viata reala sunt dependenti de jocuri.

Vezi și
In lumea virtuala conduce si distruge tancuri din al Doilea Razboi Mondial. In viata reala e un tanar pasionat de jocurile pe calculator. Pasiunea merge atat de departe, incat la cei 26 de ani ai sai, a gasit si un job care il tine "conectat" la mediul virtual. “Momentan sunt angajat al unei sali de internet. Cand se umple sala, toata lumea este in joc, toata lumea striga du-te acolo, fa aia, e o atmosfera agitata. Nu stiu daca cineva care joaca poate sa reziste la o tentatie d-asta”, este de parere Renato.

Tot mai putini rezista. Popularitatea jocurilor video a intrecut-o chiar si pe cea a filmelor de la Hollywood, in Romania. Iar numarul celor care raman captivi in lumea virtuala creste. “Cred ca s-a dublat, s-a triplat. Inclusiv solicitarile de informatii sunt pe partea asta, ceea ce nu se intampla atat de mult anul trecut”, sustine psihologul Ana-Maria Moldovan

Solicitari vin in special de la parintii disperati ca nu-si mai pot desprinde copiii de jocuri. Iar cand pustii ajung sa petreaca in fata calculatorului mai mult de cinci ore pe zi, e o problema.  “Creste toleranta, adica pentru a obtine acelasi nivel de satisfactie am nevoie sa cresc timpul petrecut in fata calculatorului si in acelasi timp apare o stare de sevraj”, a mentionat psihologul.

Dependenta de jocurile video trebuie tratata ca cu seriozitate, spun psihologii. Chiar daca nu a fost clasificata ca boala. Poate duce la izolare sociala, depresie, tulburari de comportament. Dar si la epuizare fizica, la iritarea ochilor, la dureri de cap si de spate sau la obezitate.

Simptome precum izolarea adolescentilor in propria camera, ignorarea familiei si a prietenilor sau renuntarea la o alimentatie si o igiena regulata sunt intalnite, conform medicilor americani si la dependentii de droguri.

Parintii pot recunoaste ca propriul copil a cazut in patima pentru jocurile electronice, atunci cand acesta petrece, zilnic, mai mult de cinci ore in fata calculatorului si reactioneaza violent, in cazul in care i se interzice sa il mai foloseasca.

Principalele efecte ale dependentei sunt scaderea capacitatii de concentrare, cresterea nervozitatii si sedentarismul, ce ii poate marca pe tineri pentru tot restul vietii, ducand la depresie si anxietate.

Acest fapt a determinat includerea respectivei manifestari in urmatoarea editie a manualului de diagnostice, fiind clasificata ca afectiune psihica. Deocamdata, cele mai la indemana remedii sunt terapiile, parintii fiind sfatuiti sa nu le interzica tinerilor accesul la calculator, ci sa le limiteze timpul petrecut astfel, incurajandu-i sa faca o plimbare in parc sau sa inceapa practicarea unui sport.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Tot mai multi tineri devin dependenti de jocuri video, iar unii dezvolta chiar lumi paralele