Minuni la Institutul Fundeni: Tratati in Romania ca in strainatate
Si-au pus vietile in mainile unor medici priceputi. Iar ei le-au dat altele noi. Acum, au si mai multe sanse sa le pastreze. Pacientii care fac transplant de maduva la Institutul Fundeni pot lupta, in sfarsit, cu boala in camere sterile, asa cum fac cei din Occident
La 18 ani, Alexandra stie deja ce inseamna sa renasti, sa iei viata de la capat. Transplantul de maduva a vindecat-o de boala de sange care o macina de patru ani. Acum, zambeste. Dar nu i-a fost mereu usor.
“Asta a fost cel mai greu. Cand mi-a cazut parul si cand reactiile celor din jur erau groaznice. Dupa transplant, am stat in casa, a trebuit sa fiu izolata inca doua luni. N-aveam voie sa primesc vizite, parintii intrau in camera la mine intr-un mod mai special. Se spalau, se schimbau”, povesteste tanara.
O suta de zile. E perioada critica, in care pacientul cu transplant de maduva nu are nicio aparare. Chiar si o banala infectie il poate omori. Irina are noroc. A facut transplant acum o luna si de atunci sta intr-o camera sterila, in centrul renovat recent, la spitalul Fundeni.
Patruzeci si patru de pacienti, cu boli de sange, au primit vieti noi, de la inceputul anului, la Fundeni. Medicii spera ca, in curand, bolnavii romani nu vor mai fi nevoiti sa plece la transplant peste hotare. Pentru asta e, insa, nevoie de bani. Iar fondurile alocate pentru transplat, la Fundeni, sunt pe sfarsite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰