Antena Meniu Search
x

Video Tunelurile vechi de 200 de ani care fereau românii de război și taxe. Drumul contrabandiștilor de odinioară a ieșit la lumină în Focșani

Istoria Focșaniului de altădată a ieșit din nou la suprafață. La propriu. Muncitorii care au participat la reabilitarea fostului tribunal au dat peste tuneluri şi galerii perfect conservate, cu o vechime de peste 200 de ani. Istoricii cred că erau cândva folosite pentru contrabandă între Moldova şi Ţara Românească. 

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 08:22

Vezi și

Istoricii ştiau că sub Focşani există galerii şi tuneluri, însă n-au mai găsit până acum unele atât de bine conservate ca cele de sub fostul Tribunal. Cu 200 de ani în urmă, localnicii se adăposteau aici din calea războaielor, puneau bunuri la păstrare, dar se foloseau de ele şi pentru a scăpa de taxe când transportau marfă între Moldova şi Ţara Românească.

Tunelurile, folosite de contrabandişti

"Era un comerţ. Ilicit, dar de care ştia toată lumea. Deoarece zona de frontieră a fost mereu o zonă în care s-a schimbat sau s-au schimbat mărfuri într-o parte cu cealaltă. Uneori legal, alteori mai puţin legal", explică Valentin Muscă, director Muzeul Vrancei.

Chiar şi în jurnalele ţinute de revoluţionarii de la 1848 sunt menţionate tunelurile din Focşani, prin care aceştia au reuşit să scape de prigoana stăpânirii. Galeriile de sub tribunal au fost descoperite în 2020. Acum pământul care le acoperea a fost înlăturat. Autorităţile au decis ca vestigiile să poată fi admirate şi de public.

Pe acelaşi subiect

"În momentul de faţă, în urma unor discuţii cu proiectanţii, am ajuns la concluzia că putem dezveli o parte din aceste beci în marginea exterioară a clădirii, care va fi acoperită cu o sticlă, tocmai pentru a se vedea absolut ceea ce este înauntru", spune Adrian Crețu, administratorul public al județului Vrancea.

Proiect asemănător, în Piaţa Unirii

Un proiect asemănător fusese gândit și pentru zona Pieței Unirii, unde s-au descoperit vestigii similare în timpul lucrărilor de modernizare. Planurile acestea nu s-au materializat însă. Galeriile văzute prin sticlă ar deveni astfel un proiect unic în Focşani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Tunelurile vechi de 200 de ani care fereau românii de război și taxe. Drumul contrabandiștilor de odinioară a ieșit la lumină în Focșani