Antena Meniu Search
x

Turiști primiți cu țuică fiartă

Sunt locuri care nu îşi pierd obiceiurile. În satul hunedorean Sălaşu de Sus, ospitalitatea gazdelor e celebră. Când turiştii le bat la porţi, localnicii îi primesc cu pâine, sare, ţuică fiartă şi colinde

Vezi și

Sunt locuri care nu îşi pierd obiceiurile. În satul hunedorean Sălaşu de sus, ospitalitatea gazdelor e celebră. Când turiştii le bat la porţi, localnicii îi primesc cu pâine, sare, ţuică fiartă şi colinde

Se cântă şi la festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă din Negreşti Oaş. Aici, cei mai mici urători sfidează pe oricine ar avea curajul să spună că cetele de colindători au dispărut din peisajul sărbătorilor.

Straiele de sărbătoare apar la primul semn al celor dintâi colindători: turiştii. Pâine şi sare, cum e tradiţia pe la noi. După ce se dezmorţesc cu pâine, sare şi ţuică fiartă.

Oaspeţii se aşează la masa bogată. Acolo, şi limbile se dezleagă. Iar secretul colindei nu rezistă până la caltaboşul şi şunca preparate chiar de mâna gazdei.

Dacă 2 cete de colindători se întâlneau la o gazdă acasă, trebuiau să ştie acea colindă a cetelor. Dacă unul greşea, pierdea partea lui de colaci, de cârnaţi şi de ţuică.

La o aruncătură de băţ de poveştile sătenilor, se află o legendă. Cetatea Mălăieşti domină satul dintre munţi.

Dar, în căutare de obiceiuri româneşti, ochii pot să alunece şi mai înspre nord, în zona Oaşului. Coloritul e altul aici. Lumea cu tradiţiile ei, mai pestriţă.

În aşteptarea jurizării, nimeni nu a stat degeaba. Cum ceteraşii au fost deja tocmiţi, frigul de afară i-a îndemnat pe mulţi la o horă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Turiști primiți cu țuică fiartă