Antena Meniu Search
x

Un bărbat a reinventat mecanica timpului

Era obsedat de ticăitul acelor de ceasornic încă de mic, dar abia când a ajuns în pragul pensiei a găsit timp să îşi hrănească pasiunea.

Vezi și

Era obsedat de ticăitul acelor de ceasornic încă de mic, dar abia când a ajuns în pragul pensiei a găsit timp să îşi hrănească pasiunea.

Luni de zile, un bărbat din Arad s-a străduit să găsească formula matematică perfectă pentru a obţine un ceas de mare precizie. Şi a reuşit. După care l-a donat autorităţilor. Orologiul din turn stă mândru la răscruce de drumuri, pentru ca trecătorii să aibă întotdeauna reperul timpului.

E ticăitul pe care îl auzea de mic copil. Încă de atunci, era fascinat de mecanica timpului. Dar nu avea cum să o înţeleagă decât mult mai târziu.

La 67 de ani, Mircea Iovi construieşte ceasuri în care nu doar auzi, ci şi vezi curgerea orelor.

E propria invenţie. Dar Mircea nu e ceasornicar de profesie. A absolvit politehnica şi a lucrat în industria de armament. Acolo a învăţat ce înseamnă precizia. O componentă indispensabilă a unui ceas de succes.

Nu e trecător care să nu îşi potrivească ora după ceasul arădeanului.

Pentru el, vârsta nu are limite şi în ceea ce priveşte autoperfecţionarea.

Şi ingeniozitatea. Roţile zimţate ale ceasului cu turn au fost obţinute prin sudură, iar contragreutăţile orologiului sunt câteva recipiente din gospodărie, umplute cu pământ.

Inventatorul speră ca ideile şi formulele sale matematice să dăinuie şi în generaţiile viitoare. Numai aşa ar putea spune că a învins timpul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Un bărbat a reinventat mecanica timpului