Vaccinul românesc împotriva coronavirusului ar urma să fie testat pe animale
În cel mult două luni încep testele pentru un posibil vaccin românesc împotriva coronavirusului. Mai întâi pe animale, mai exact pe şoareci, şi abia apoi pe oameni. Specialiştii sunt optimişti şi cred chiar că vaccinul va putea fi produs în România, asta deşi nu am mai scos un ser de imunizare aici de aproape un deceniu.
- Testele pe animale ar urma să înceapă în maxim două luni.
- Vaccinul ar putea fi produs în România, dacă rezultatele testelor sunt favorabile.
Vaccinul românesc anticovid se va administra intranazal, sub formă de picături sau prin pulverizare. Serul, dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Oncogen, din Timişoara, va intra în teste pe animale la Institutul Cantacuzino, din Bucureşti.
Mircea Ioan Popa, Institutul Cantacuzino: Produsul e aproape gata pentru a fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect. Speranţa noastră este ca într-un număr de luni să putem să vă anunţăm că avem ceva nou de spus. Ar fi posibil ca acest vaccin să fie util pentru acest virus şi ca atare să nu fie nevoie să se producă la fel ca la vaccinul gripal, cu o producere periodică.
La Institutul Cantacuzino, studiul pentru un posibil vaccin urmează să înceapă în doar câteva luni. În primă fază, testele vor fi făcute pe şoricei modificaţi genetic, aduşi din Statele Unite ale Americii. Dacă această primă etapă va avea rezultate pozitive, atunci cercetările vor continua pe voluntari.
Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean Timişoara: Șoarecii pe care ei trebuie să lucreze sunt șoareci umanizați pe care nu îi produc decât două companii din Statele Unite. Vor trebui să le administreze la două specii diferite. A doua specie ar putea fi ori şobolanul, ori iepurele. Rezultatele vor fi favorabile şi pozitive, nu am niciun dubiu că aşa vor fi, vor fi pozitive.
Experimentele pe animale costă aproximativ 300 de mii de euro.
Virgil Păunescu, director Oncogen: Noi comandăm în Germania aceste proteine, pentru că ele trebuiesc sintetizate. Noi nu lucrăm nici nu viruşi, nici cu material infecţios, cu nimic. Cu nişte proteine sintetizate care sunt identice cu cele din capsula virusului.
După testele pe animale, dacă totul merge bine, vor urma teste pe voluntari. Vaccinul ar putea fi produs la Institutul Cantacuzino, deşi ultimul ser de imunizare scos aici a fost în urmă cu nouă ani, pentru gripa porcină.
Virgil Păunescu, director Oncogen: Noi sperăm, când se trece de faza 1 şi 2, când va fi produs în străinătate, în faza de producţie mare, să fie produs la Cantacuzino.
Cercetarea este finanţată în acestă fază cu bani de la Guvern.
Magda Resiga, director general adjunct UEFISCDI, Ministerul Cercetării: Suma alocată pentru acest proiect este de 3,5 milioane de lei.
Mircea Ioan Popa, Institutul Cantacuzino: Desigur, suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs pe toate căile şi până la final e mai mare decât doar 3,5 milioane de lei. Ca atare, vor fi necesare fonduri suplimentare.
Primele concluzii ale studiului le vom avea în câteva luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰