Antena Meniu Search
x

Video Valul de frig a afectat livezile de pomi fructiferi din mai multe zone din țară. Agricultorii fac tot posibilul să-și protejeze culturile

Iarna întoarsă în jumătate de ţară a afectat livezile de pomi fructiferi în mai multe zone. Valul de frig mai durează câteva zile, însă agricultorii speră că nu e totul pierdut. Ca să salveze recolta, pomicultorii din judeţul Constanţa vor face focuri în următoarele nopţi, care se anunţă geroase.

de Redactia Observator

la 08.04.2021, 21:45

Vezi și

George Lămureanu, inginer pomicultor: ”Floarea rezistă până la minus 3 grade, maxim. Uitati, caisa este formată deja și la minus trei grade îngheață”.

Se anunţă o noapte grea pentru proprietarii de livezi din judeţul Constanţa, cu temperaturi negative care ar putea ajunge chiar şi la minus cinci grade. Îngrijoraţi, deja evaluează posibilele pierderi.

George Lămureanu, inginer pomicultor: ”Ne așteptam la tot ce este înflorit, dacă ne dă peste minus 3 grade, la tot ce este înflorit, să se usuce. Sunt 85% înfloriți toți pomii de cais și piersic, și chiar și migdal”.

Dar paza bună trece primejdia rea, iar pagubele pot fi diminuate. George Lămureanu şi-a făcut deja un plan de apărare.

Pe acelaşi subiect

George Lămureanu, inginer pomicultor: ”Noi ne-am pregătit cu baloți de paie sa le dam foc în momentul când temperatura va scadea sub zero grade. Ne-am pregatit și cu niste substanțe anti-înghet”.

În Harghita, livezile de cireși și caiși au supraviețuit gerului

Livezile de cireşi, pruni şi caişi din Harghita au trecut deja peste două nopţi geroase.

Lado Gabriella, meteorolog: ”Azi dimineata la stația meteo Miercurea Ciuc s-au înregistrat minus 10 grade”.

Noroc că vegetaţia este ceva mai întârziată decât în sud şi nu este totul pierdut.

Sztanszki Zoltan, localnic: ”Au fost vreo 8-9 grade cu minus și pomii care au fost înfloriți au fost afectați de frig, dar să sperăm că o să scăpăm mai usor”.

Dacă livezile au avut de suferit, sunt veşti bune pentru culturile agricole, spun specialiştii. Zăpada s-a topit repede şi a dus la creşterea rezervei de apă în sol în cea mai mare parte a ţării.

Frigul îi costă scump pe agricultori

Dar legumicultorii nu sunt acum cu gândul la apă, ci la căldură. Chiar dacă nu le-a distrus răsadurile, frigul i-a pus la cheltuială pe agricultorii din Suceava.

Vasile Mătrășoaia, legumicultor: Sunt niște costuri mai mari, trebuie data caldura pe timp de noapte și chiar pe timp de zile. Noi folosim tunuri de căldura, consuma multa motorină”.

În plus, au şi mai multe griji din cauza temperaturilor sub pragul îngheţului. Toate răsadurile trebuie învelite odată cu venirea serii şi dezvelite a doua zi. Chiar şi aşa, plantele tot ar putea fi afectate.

Nici Franţa nu a fost ocolită de vremea rea. Pentru că temperaturile au scăzut şi până la minus 5 grade, pe Valea Loarei, pe Coasta de Azur şi în apropiearea celebrei regiuni Champagne, viticultorii au aprins focul în vii pentru a le proteja de îngheţ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Valul de frig a afectat livezile de pomi fructiferi din mai multe zone din țară. Agricultorii fac tot posibilul să-și protejeze culturile