Antena Meniu Search
x

Vesti bune pentru medici de la Ministrul Sanatatii

Raed Arafat e Ministrul Sanatatii. Doar pana pe 18 august, cat Eugen Nicolaescu e in concediu. Inainte sa plece in vacanta, seful sistemului sanitar a anuntat cum merge reforma in Sanatate

Vezi și

De anul viitor, medicii ar urma sa nu mai fie platiti ca bugetari. Vor lua salarii mai mari, in functie de cat lucreaza si de calitatea muncii lor. Doctorii vor lucra, in continuare, norma legala de sapte ore. In plus, pot opta sa dea consultatii private, extra-program, chiar in spitalele in care lucreaza.

“Spitalul ii pune la dispozitie medicului… sectie publica. Pacientii care aleg astfel de ingrijiri, le platesc integral sau apeleaza la asigurari private. Doctorul fixeaza tariful si la el ajung banii intr-o prima faza. O cota parte din tariful pe care il incaseaza o pune la dispozitia echipei cu care lucreaza sau si la dispozitia spitalului”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Deocamdata, proiectul de lege e in dezbatere publica pentru 30 de zile si ar urma sa devina realitate. Aplicat ca proiect pilot, din primele luni ale lui 2014, potrivit proiectului in forma actuala, banii din consultatiile date in regim privat in spitalele de stat se impart in: 60% primeste doctorul, 30 asistentii si infirmierii, iar 10 la suta primeste spitalul. Un sistem asemanator functioneaza, de 40 de ani, in Franta si autoritatile de la Bucuresti incearca acum sa-l copieze. Pentru a putea face asta, spitalele ar urma sa fie transformate din institutii publice in entitati economice de utilitate publica.

“Credem ca o asemenea atitudine legislativa ne va ajuta si in depolitizarea functiei de manager cum ne-am obisnuit in ultimii patru ani. Spitalele vor fi impartite in 2 categorii: de interes national - institutele, spitalele de urgenta si unitati sanitare de interes local. Schimbari vor aparea si in legea malpraxisului”, a adaugat Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii spune ca vrea ca pacientul sa beneficieze de proceduri mai simple si costuri reduse. Apare posibilitatea unei intelegeri amiabile intre medic si pacient sau familia lui. Pacientul primeste consultanta gratuita de la experti, iar medierea se va face la Institutele de medicina Legala. Pentru ca asiguratorii sa nu mareasca excesiv politele doctorilor, se vor introduce plafoane pentru despagubiri.

“Va fi pus plafon pe despagubirile morale. Se pot calcula fizic. Ministerul Sanatatii a schitat si un pachet de baza de servicii medicale pe care ar urma sa-l primim pe baza asigurarii platite la stat, dar acesta va intra in dezbatere abia la sfarsitul lunii septembrie”, a declarat Raed Arafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Vesti bune pentru medici de la Ministrul Sanatatii