Vinieta Oxigen, aprobată pentru Bucureşti, naşte primele controverse
Vinieta Oxigen, votată ieri în Consiliul General al Bucureştiului, stârneşte controverse. Milioane de şoferi se întreabă deja dacă pot evita plata taxei de drum. Într-o ţară europeană, centura Capitalei ar putea fi o variantă. La noi, în trei decenii a fost modernizat doar un kilometru pe an.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Vinieta Oxigen, votată ieri în Consiliul General al Bucureştiului, stârneşte controverse. Milioane de şoferi se întreabă deja dacă pot evita plata taxei de drum. Într-o ţară europeană, centura Capitalei ar putea fi o variantă. Însă, la noi, în ultimele trei decenii a fost modernizat doar un kilometru pe an. Primăria a stabilit şi cum vor fi verificaţi şoferii şi le oferă vouchere celor care au maşini vechi şi nu mai pot ajunge cu ele acasă, dacă locuiesc în centrul oraşului.
Suntem în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului. Aşa se va numi, de la 1 ianuarie, zona zero, unde maşinile non euro, euro 1 şi euro 2 nu vor mai putea circula.
Străzi şi bulevarde din cinci sectoare ale Capitalei sunt incluse în acest perimetru. În fiecare zi, zeci de mii de oameni vor căuta rute alternative. Iar cei care stau în zonă nu vor mai putea ajunge acasă cu maşina veche.
Pentru riverani, singura soluție pe care o oferă Primăria Capitalei este schimbarea masinilor. Sprijinul autorităţilor fiind "voucherul pentru rable" cu o sumă de până la 9.000 de lei pentru fiecare şofer care doreşte să schimbe maşina veche cu una mai prietenoasă cu mediul.
Mai există o variantă. Să circule noaptea şi în weekend.
În tot Bucureştiul, vinieta este obligatorie anul viitor pentru toate maşinile până la Euro 3 inclusiv. Din 2021, vor fi incluse şi autoturismele cu normă de poluare Euro 4. Vinieta va costa între 500 şi 1900 de lei pe an.
Cei care vor circula ocazional cu maşina ori doar tranzitează oraşul au posibilitatea "taxei de o zi". În funcţie de gradul de poluare, va costa între 5 și 15 lei.
Dacă proprietarii mașinilor nu doresc să plătească vinieta, varianta cea mai simplă este ocolirea Bucureștiului.
Cea mai simplă variantă: Centura. Da, acest monument la care se lucrează de treizeci de ani și care, chiar și acum, este aglomerat mai tot timpul. Cel mai probabil, după impunerea taxelor pentru oxigen, Centura va fi o permanentă oportunitate de socializare, dat fiind faptul că mașinile mai mult vor sta decât să meargă.
În România sunt înmatriculate 6,5 milioane de maşini, 80 la sută dintre ele sunt mai vechi de zece ani. În 2009 a început fabricarea autoturismelor euro 5, excluse acum de la plata vinietei.
Pentru cei care cred că pot fenta această taxă prin a nu o plăti, metodele de verificare vor fi destul de precise, anunță Primăria.
Inițial, polițiștii locali și rutieri vor fi la granițele Inelului Principal, dar şi la intrările în Bucureşti şi vor opri, aleatoriu, şoferii pentru verificarea vinietelor. În timp, se vor monta şi camere în toate punctele cheie cu acelaşi scop.
Taxele pot fi plătite online, prin sms sau la benzinării. Iar amenzile pentru neplata vinietei ajung până la două mii de lei. În cinci ani, Primăria vrea să interzică în tot Bucureştiul circulaţia maşinilor cu normă de poluare până la Euro 3 inclusiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰