Antena Meniu Search
x

"Angela", codul de intervenție pentru o femeie în pericol în cluburile din Centrul Vechi

Vreau să vorbesc cu Angela! Aceste cuvinte sunt ca o parolă de siguranţă! Un ONG împreună cu Poliţia Capitalei au creat şi în România un program prin care angajaţii localurilor să recunoască situaţiile de pericol.

De Francesca Simionescu la 02.03.2020, 00:41
Vezi și
  • Programul a fost implementat în centrul vechi.
  • Ar putea fi extins și în alte zone.

”Vreau să vorbesc cu Angela!" Aceste cuvinte sunt ca o parolă de siguranţă! Un ONG împreună cu Poliţia Capitalei au creat şi în România un program prin care angajaţii localurilor să recunoască situaţiile de pericol. Când o clientă sau un client îi va spune unui chelner că vrea să vorbească cu Angela, înseamnă că este victima unei agresiuni. Deocamdată, programul a fost implementat în centrul vechi al Bucureştiului.

Agresiune fizică, psihică, hărţuire ori pur si simplu o stare de pericol din care o persoană trebuie să iasă înainte de a deveni victimă. Pentru astfel de situaţii a fost creată Angela.

SIMONA VOICESCU, Asociația Necuvinte: Dacă ne gândim ce spune UE, că 1 din 4 femei este, de-a lungul vieţii, victima unei agresiuni, asta ar însemna că avem undeva la 2 milioane şi jumătate, 3 milioane de femei în această ţară care sunt victimele unei forme de agresiune.

Iată cum va funcţiona programul pilot: dacă într-un bar din centrul vechi o femeie se simte în primejdie, nu poate părăsi în siguranţă localul şi nici nu este lăsată să-şi folosească telefonul pentru a suna la 112, poate să-i şoptească unui ospătar că vrea să vorbească cu Angela. Iar sistemul de protecţie este activat.

DIANA SARCA, Poliția Capitalei: În momentul în care spune personalului acelui bar că vrea să vorbească cu Angela, peroanalul din respectivul bar ştie că persoana este într-o stare pe care ea o consideră de pericol şi trebuie să intervină. Sunt situatii cand si barbatii pot fi victime ale unei agresiuni de aceasta natură.

În aceste zile, angajații localurilor sunt instruiți de poliţie pentru a şti cum să reacționeze. Dacă se va dovedi eficient, proiectul va fi implementat şi în alte zone din ţară.

BOGDAN TRANDAFIR, șef al biroului de agresiuni sexuale: Orice atingere, câtă vreme persoana vătămată nu este de acord, în special femeile, putem vorbi despre agresiune sexuală.

AURELIAN CIOCARLAN, director adjunct DGPMB: Aici vorbim, o dată, de victima unor infracţiuni dar pot fi situaţii în care ar putea solicita prezenţa la faţa locului a unui prieten, a unui taxi în condiţiile în care, pe moment, ar ajuta-o să iasă din starea de pericol.

Programul "Vorbește cu Angela" a fost "importat" din Marea Britanie, acolo unde a avut deja succes, polițiștii reușind să acționeze la timp și sa salveze inclusiv femei ameninţate că vor fi violate.

În România, în fiecare an, există în jur 40 mii de plângeri pentru agresiuni sexuale. Însă nu toate victimele au curajul să vorbească, de aceea poliţiştii cred că numărul lor este mult mai mare. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » "Angela", codul de intervenție pentru o femeie în pericol în cluburile din Centrul Vechi